Grutte Pier wordt gameheld

Leeuwarder nieuws

Grutte Pier wordt gameheld

Een computerspel over de Friese volksheld Grutte Pier: vanachter je computer beleef je het avontuur met Grutte Pier, in de rijke geschiedenis van Fryslân. Triangle Studios uit Leeuwarden ontwikkelt deze game voor spelers van alle leeftijden.


Kimswerd als ‘Grutte Pier Doarp’
Een computerspel over de Friese volksheld Grutte Pier: vanachter je computer beleef je het avontuur met Grutte Pier, in de rijke geschiedenis van Fryslân. Triangle Studios uit Leeuwarden ontwikkelt deze game voor spelers van alle leeftijden.

Het gebiedsplatform van Noardwest Fryslân ondersteunt dit initiatief en heeft positief geadviseerd over de subsidieaanvraag aan het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Grutte Pier beschrijft het verhaal van een Friese volksheld uit Kimswerd. Deze man heeft in zijn strijd tegen de Saksen vele Friese dorpen weten te bevrijden van bezetting en staat vandaag de dag voor de trots en nuchterheid van het Friese volk. De game laat mensen, nationaal en internationaal, de rijke geschiedenis van Fryslân zien, met Grutte Pier en Kimswerd in de hoofdrol. Kimswerd wil zich gaan profileren als ‘It Grutte Pier Doarp’.

De Grutte Pier Game vervult een belangrijke rol bij het realiseren van deze ambitie. De game geeft mensen
een levendig beeld van hoe het landschap er vroeger uit zag en hoe de mensen hun werk deden. De dorpen uit de game worden nagemaakt aan de hand van historisch materiaal.

Grutte Pier is bedoeld voor mensen vanaf 12 jaar. De actie in het spel wordt weergegeven in tekenfilmvorm, zodat het spel ook voor kinderen speelbaar is. De Friese taal speelt een grote rol in de Grutte Pier game.
Grutte Pier is het eerste internationale games product van Friese bodem, dat het verhaal vertolkt van een lokale volksheld.
Triangle Studios wil de speler een ervaring geven die gelijkstaat aan die van een bioscoopfilm.

Voor de ontwikkeling van de game heeft Triangle Studios subsidie aangevraagd bij de gemeente Wûnseradiel en de provincie Fryslân via Plattelânsprojekten Noardwest Fryslân. Omdat het project bijdraagt aan internationaal aanzien voor Kimswerd als cultuurhistorisch en toeristische attractie in Fryslân, is er door het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Noardwest Fryslân een positief advies uitgebracht voor de subsidieaanvraag. Daarmee kan Triangle Studios een bedrag verwachten van € 80.000. De totale kosten van het project zijn € 275.000.

Bron: provincie Fryslân

14-4-2010 17:42 2 reacties

Reacties (2)

Wat een goed initiatief! Dit heeft denk ik meer impact dan een zoveelste Steven de Jong film.

Ben heel erg benieuwd ook naar de historische achtergrond, en hoe die zal worden uitgewerkt!

Geplaatst door Edward op 15-4-2010 10:12
Meld als ongepast

Leuk, maar er zijn wel een paar zaken op het plan aan te merken. Ze moeten uitkijken dat dit niet zo'n game wordt die alleen aanwezig zal zijn op de Friese basisscholen, en wegens een te softe gameplay daar snel zal liggen te verstoffen. Ten tweede is het budget (waarschijnlijk) niet genoeg voor een grafische sensatie. Misschien werkt een God of War-aanpak beter? ;)

Geplaatst door Reem op 15-4-2010 20:54
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws