Gedeputeerde Schokker: bonus voor bouwers prachtig provinciehuis

Leeuwarder nieuws

Gedeputeerde Schokker: bonus voor bouwers prachtig provinciehuis

LEEUWARDEN, 14 NOVEMBER 2011 - "Door de inzet van alle betrokken partijen was de oplevering van het nieuwe provinciehuis uiteindelijk eerder dan gepland en binnen het budget van 79,8 miljoen euro. De bouwers kunnen daarom de vooraf vastgestelde bonus tegemoet zien", aldus gedeputeerde Tineke Schokker.


‘Mijn helm en werkschoenen lagen altijd klaar’


“Een collega van mij is een keer echt verdwaald in het provinciehuis, was totaal de weg kwijt en moest worden ‘gered’ door de beveiliging”, vertelt gedeputeerde Tineke Schokker. “Het pand was dan ook een doolhof van ‘kruip-door’ en ’sluip-door’ van in de loop der jaren aangebouwde stukken. Dit hinderde echt een efficiënte bedrijfsvoering en daarnaast voldeed het pand gewoonweg niet aan tal van eisen van onder meer Arbo. Kortom, de noodzaak voor rigoureuze ver- en nieuwbouw was evident.”

 

Bekijk hier een fotoshoot van het fraaie provinciehuis.


De wens van de provincie Fryslân was om een gebouw te hebben dat kan meebewegen met de organisatie, dat het ‘nieuwe werken’ ondersteunt en integraal werken bevordert. Schokker: “Vooruitlopend op die vernieuwing hebben we de afgelopen jaren in de tijdelijke huisvesting aan de Snekertrekweg al succesvol geprobeerd om met meer dynamiek te werken. We zijn daardoor bijvoorbeeld al grotendeels gewend aan het feit dat het nieuwe provinciehuis over slechts tachtig procent van de werkplekken beschikt ten opzichte van het personeelsbestand. Flexibel en eigentijds werken wordt daardoor vanzelfsprekend.”


Riskant

Zo’n successtory als het nu is, zo treurig was de aanvang van het omvangrijke project. “Op het moment dat ik gedeputeerde werd, was de beoogd bouwmeester net opgestapt en ook was de aanbesteding van de plannen geflopt. Dat laatste kwam door het feit dat zowel het gebouw als de parkeergarage in één opdracht waren verpakt. Dit in combinatie met de complexiteit van binnenstedelijk bouwen en de riskante ondergrond maakte dat geen enkele aannemer interesse had”, vertelt Slokker. Dit veranderde toen er deelprojecten werden aanbesteed. Een bouwcombinatie onder aanvoering van Friso, BAM Utiliteitsbouw en Koopmans ging de uitdaging aan.


Boerenverstand


“Majeure projecten van de overheid zijn altijd veel duurder en later klaar dan gepland. Althans, dat is vaak de indruk”, zegt Schokker. “Om die reden zat ik dan ook steeds bovenop deze klus. Vaak ook letterlijk. Op de bouwplaats had ik zelfs een helm en een paar werkschoenen. Regelmatig nam ik poolshoogte en koppelde mijn bevindingen terug aan het college. Hoewel ik geen bouwkundige achtergrond heb, kwam ik met nuchter boerenverstand en doorvragen heel ver. Door de inzet van alle betrokken partijen was de oplevering uiteindelijk eerder dan gepland en binnen het budget van 79,8 miljoen euro. ”


Kroon op de stad


“Architect Sjoerd Soeters heeft een gebouw neergezet dat perfect past op deze plek in de stad”, legt Schokker enthousiast uit. “De monumentale aspecten die waren weggeplakt achter eerdere verbouwingen zijn weer vrijgespeeld en er is zonder pompeus te worden een kroon op de stad gezet die ondanks zijn hoogte van 45,5 meter mooi meedoet in het spel van daken, zoals Soeters het zelf noemt. Ook van binnen is geweldig gepresteerd onder meer door te spelen met het licht. Soeters heeft de bouw bijvoorbeeld zo gesitueerd dat bezoekers van het restaurant tussen twaalf en twee in de zon zitten. Je zou kunnen zeggen dat het hele gebouw om het gebruik heen is geconstrueerd.”

Staaltje van kunnen


“Bouwen in de binnenstad is bouwkundig, maar ook logistiek complex en een garantie voor overlast voor omwonenden. Ik ben dan ook steeds heel blij geweest met extern bouwmeester Koos Stevens en een supergoed bouwteam. Daarnaast was de verstandhouding met het bewonerspanel goed en is steeds in overleg getracht hinder door bouwverkeer en –werkzaamheden tot een absoluut minimum te beperken”, betoogt Schokker, die samengevat louter lof zwaait naar het staaltje van kunnen dat is geëtaleerd: “Fantastisch!”

 

Lees alles over het nieuwe provinciehuis in de Leeuwarder Zaailandkrant: www.leeuwarderzaailandkrant.nl


+++
Project Provinciehuis Fryslân


Architect: Soeters Van Eldonk
Advies en Ingenieursbureau: PRC Zuid
Constructeur: DHV
Advies en Ingenieursbureau: Schreuder Groep, Leeuwarden
Aannemer: Friso Bouwgroep
Aannemer: Koopmans Bouw
Aannemer: BAM Utiliteitsbouw


Bekijk de foto's

14-11-2011 10:16 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws