Leeuwarder nieuws

Stoppen met roken via GGD Fryslân: groepstraining of individueel op maat

LEEUWARDEN, 27 november 2012 - Zes op de 10 rokers in Fryslân willen stoppen met roken. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Fryslân uit 2010. Via de GGD kan meegedaan worden aan de groepstraining "Pak je Kans". Ook individuele training op maat is mogelijk. Vanaf 1 januari 2013 wordt hulp bij stoppen met roken weer vergoed via het basispakket zorgverzekering.


Verreweg de meesten geven aan dat ze willen stoppen, vanwege hun gezondheid. Ook willen veel mensen niet meer afhankelijk zijn van de sigaret of het sjekkie. Tot slot willen ook mensen stoppen omdat roken zo duur is. En het wordt volgend jaar nog duurder. Een reden te meer om te stoppen met roken.

Hoe stoppen met roken?
Veel mensen proberen op eigen houtje te stoppen. Bijvoorbeeld als één van de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Of willen stoppen na een bepaalde gebeurtenis, zoals een verjaardag, de vakantie of een ziekte.

Helaas loopt een groot aantal van deze pogingen op een mislukking uit. Slechts één op de 15 rokers die stoppen met roken lukt het om dat zonder hulp van anderen te doen. Veel mensen onderschatten het stoppen met roken en lopen tegen problemen aan. Zij hebben last van de onthoudingsverschijnselen en hebben na het stoppen nog vaak veel zin in een sigaret.

Samen met anderen stoppen met roken: grote kans van slagen
Mensen die willen stoppen met roken kunnen dat samen met anderen doen. Voor veel mensen werkt dat heel goed. Met “lotgenoten” samen stoppen met roken geeft de mogelijkheid om elkaar te helpen. De kans van slagen is dan behoorlijk groot. In ieder geval veel groter dan als je in je eentje stopt met roken. In 2011 was de helft van alle deelnemers aan de groepstraining “Pakje kans” na een jaar nog steeds rookvrij..

Stoppen met roken in groepsverband kan door deel te nemen aan de training ‘Pakje kans’. Deze stop-met-roken training wordt meerdere keren per jaar in Fryslân georganiseerd. Meestal is dat in Leeuwarden, Drachten of Sneek.

Begeleiding op maat vanuit Stoppunt GGD Fryslân
Voor sommigen is het niet mogelijk om aan een groepstraining mee te doen. Er zijn ook mensen die liever niet in groepsverband willen stoppen. Dan is er de mogelijkheid van “begeleiding op maat”. Dat is individuele hulp bij stoppen met roken. Deze kan men krijgen vanuit het Stoppunt GGD Fryslân.

Dat houdt in dat de hulp in overleg met “de stopper” wordt ingevuld.

Hulp bij stoppen met roken wordt in 2013 weer vergoed
Bovengenoemde hulp bij stoppen met roken wordt met ingang van 1 januari 2013 weer vergoed. De Minister van VWS heeft dat bepaald. Zorgverzekeraars hebben het programma “Stoppen met roken” weer in het basispakket van hun zorgverzekering opgenomen. Ook medicijnen en andere hulpmiddelen worden weer vergoed, mits dat gecombineerd wordt met een vorm van hulp.

Iemand die wil stoppen met roken doet er goed aan de voorwaarden van de zorgverzekering goed te lezen.

Website over stoppen met roken in Fryslân

Wilt u meer informatie over stoppen met roken in Fryslân? Of wilt u weten wanneer en waar de training “Pakje kan” wordt uitgevoerd.

Meer info hierover www.stoppenmetrokeninfryslan.nl

 

 

27-11-2012 15:22 1 reacties

Reacties (1)

Diana Beek, begeleider bij GGD Fryslân: voor actuele cursusinformatie zie http://www.stoppenmetrokenbegeleiding.nl/

Geplaatst door Diana Beek op 26-1-2014 14:23
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws