Leeuwarder nieuws

Hels lawaai in Marsum gemeten tijdens Frisan Flag

Hels lawaai in Marsum gemeten tijdens Frisan Flag

MARSUM, 23 april 2012 – Vrijdag 20 april zijn tijdens de oefening Frisian Flag op de vliegbasis Leeuwarden geluidsniveaus van meer dan 130 decibel gemeten bij het begin van de bebouwde kom in Marsum. Enkele conclusies van de onderzoekers Geert Verf en Hans Wassenaar: Frisian Flag afslanken en een verbod op piekniveau's boven de 120 decibel.


Ook reacties van Marsumers geven aan dat het hoge geluidsniveau bijzonder was. Enkele reacties: het alarm  in een huis aan de Tramstrjitte ging spontaan af, stukken sierpleister van het plafond lagen op de vloer, een hond die nooit last van vlieggeluid leek te hebben, wist nu niet waar hij het vinden moest. En inwoners die anders nooit klaagden, gaven aan dat het vliegen wel op mocht houden.

Vrijdag 20 april is in Marsum het vliegtuiggeluid gemeten bij tientallen starts en landingen tijdens de grote internationale oefening Frisian Flag. De metingen, zie hier voor de complete metinglijst, werden verricht door de Marsumers Hans Wassenaar en Geert Verf, ondersteund door een geluidstechnicus.

Geluid onverantwoord hoog
Geert Verf: “De geluidsniveaus van meer dan 130 decibel werden gemeten bij het begin van de bebouwde kom in Marsum en zijn onverantwoord hoog. Zeker als je je realiseert dat recent de Awacs toestellen bij 100 Decibel al 1/3 deel minder moesten gaan vliegen. Wat moet er dan nu wel niet gebeuren!”

Afslanking Frisian Flag
De onderzoekers hebben op grond van hun metingen een aantal conclusies getrokken en doen een aantal voorstellen. Verf: “We zullen aandringen op afslanking van de oefening Frisian Flag (paar maatjes te groot) en op het installeren van een permanent geluidsmeetnet, ook al voorgesteld door het RIVM om de toekomstige JSF te kunnen bewaken. Dit mag niet meer voorkomen. Piekniveaus van boven de 120 decibel moeten verboden worden.”


23-4-2012 11:13 1 reacties

Reacties (1)

Je kunt ook verhuizen...

Geplaatst door B. Gonzalez op 23-4-2012 17:33
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws