Leeuwarder nieuws

Elkien ondersteunt zes galerijen in Leeuwarden na bouwtechnisch onderzoek

Elkien ondersteunt zes galerijen in Leeuwarden na bouwtechnisch onderzoek

LEEUWARDEN, 11 juni 2012 - De Friese woningcorporatie Elkien begint dinsdag 12 juni met het aanbrengen van ondersteuning aan de galerijen van zes flats in de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen.


- persbericht Elkien -

Op basis van onafhankelijk onderzoek krijgt Elkien het advies om binnen één jaar maatregelen te treffen. Zij doet dit nu per direct. Alex Bonnema, directeur-bestuurder van Elkien: “Ondanks dat er geen direct gevaar bestaat, willen wij dat onze bewoners het gevoel houden dat ze veilig en prettig kunnen wonen.”

Galerijflats in Leeuwarden onderzocht na Antillenflat-incident
Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van het incident met de Antillenflat in Leeuwarden in 2011.

Elkien liet de constructieve veiligheid van de balkons én galerijen onderzoeken van zes flatcomplexen: de drie Eikenflats (hoogbouw) en de drie complexen aan het Hagedoornplein (en deels Esdoornstraat), de Vuurdoornstraat en de Schieringerweg.

Op basis van strikte en recent aangescherpte Nederlandse normen gaf het onafhankelijke ingenieursbureau EconStruct in samenwerking met onder meer Rijkswaterstaat en TNO een advies over de veiligheid van balkons en galerijen van de onderzochte flats.

Balkons voldoen, galerijen voldoen met lastbeperking

Uit het onderzoek valt af te leiden dat voor bewoners geen direct gevaar bestaat. Zij kunnen in hun woningen blijven wonen. Ook zijn de omvang en combinatie van problemen die het Antillenflat-incident veroorzaakten, niet aangetroffen.

Alle balkons van de onderzochte galerijflats voldoen met een kleine ingreep nog decennia aan de veiligheidsnormen. De galerijen voldoen voor de korte termijn aan de veiligheidsnormen, onder de voorwaarde dat er lastbeperking gaat gelden.
Om alle kansen op een incident te minimaliseren, voert Elkien met directe ingang een lastbeperkende maatregel in voor de galerijen. Dit wil zeggen dat bewoners belasting moeten vermijden: de galerijen mogen met niet meer dan 200 kilo per m2 worden belast.

Innovatief onderzoek
In Nederland zijn Elkien en WoonFriesland de eerste corporaties die gezamenlijk in een voortrekkersrol opdracht hebben gegeven voor een innovatief en uniek onderzoek naar balkons en galerijen. De Gemeente Leeuwarden is betrokken vanwege haar kennis, ervaring en publieke verantwoordelijkheid.

12-6-2012 12:25 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws