Gemeente Leeuwarden maakt gezondheidscentrum van boerderij Techum

Leeuwarder nieuws

Gemeente Leeuwarden maakt gezondheidscentrum van boerderij Techum

LEEUWARDEN, 13 juni 2012 – De boerderij Techum,een gemeentelijk monument, staat op instorten. Het college van B&W heeft besloten zelf de renovatie en exploitatie ter hand te nemen. De boerderij wordt een gezondheidscentrum. De kosten bedragen € 1,3 miljoen. Daarvan wordt € 500.000 uit de grondexploitatie de Zuidlanden gehaald.


Voor de boerderij is eerder een verbouwingsplan opgesteld door Jelle de Jong architecten in opdracht van Bugel Hajema, die de boerderij wilde gaan gebruiken als nieuwe kantoorruimte. In de koopovereenkomst met Bugel Hajema was een ontbindende voorwaarde opgenomen ten aanzien van de financiering. Door Bugel Hajema is een beroep gedaan op deze ontbindende voorwaarde.

Het zelf aanpakken van de boerderij leidt tot een innovatief project met een aantal grote voordelen:
- Het voortbestaan van het monumentale gebouw wordt verzekerd;
- De boerderij krijgt een bestemming die past bij de bijzondere plek binnen De Zuidlanden;
- Het gebruik als gezondheidscentrum groeit mee met de ontwikkeling van de Zuidlanden. In de beginjaren zal slechts een deel van het gebouw als gezondheidscentrum gebruikt worden, en wordt de ruimte verder benut voor een aantal tijdelijke functies, zoals het projectbureau voor de aanleg van de Overijsselselaan en verkoop- en informatiecentrum voor de Zuidlanden;
- Voor de renovatie zullen werkervaringsplaatsen worden ingezet in het kader van 'Social Return'.

Op deze manier kunnen veel eerder dan gebruikelijk in een nieuwbouwwijk gezondheidsvoorzieningen worden gerealiseerd. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van De Zuidlanden.

De kosten van de renovatie zijn geraamd op 1,3 miljoen euro. Dit bedrag wordt opgebracht uit verschillende bronnen, zoals een specifieke monumentenlening (€ 450.000), een reservering gezondheidsvoorzieningen (€ 350.000) en de grondexploitatie De Zuidlanden (€ 500.000).

De exploitatie wordt opgebracht door de verhuur van praktijk- en bedrijfsruimten, tijdelijke verhuur voor Vrij Baan en incidentele activiteiten/evenementen.

Bron en projectplan: gemeente Leeuwarden, College van Burgemeesters en Wethouders 12-6-201213-6-2012 15:00 1 reacties

Reacties (1)

LS,

Kunt u mij een contact adres mailen waar ik meer informatie kan krijgen over het nog op te zetten gezondheidscentrum Zuidlanden. .Momenteel werk ik als centrummanager voor drie gezondheidscentra in Lelystad. Mijn expertise wil ik graag inzetten bij de ontwikkeling van dit centrum. De inzet kan zijn alleen in het meedenken evt vrijwillig maar ook wat betreft inzet.

Met vriendelijke groet,

Jacob de Groot
0653695510


Geplaatst door Jacob de Groot op 6-10-2014 21:29
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws