Leeuwarder nieuws

Brandbrief PvdA Leeuwarden en Fryslân naar Marco Florijn: vliegbasis moet blijven

Brandbrief PvdA Leeuwarden en Fryslân naar Marco Florijn: vliegbasis moet blijven

LEEUWARDEN, 6 juni 2012 - De PvdA moet in het nieuwe landelijke verkiezingsprogramma kiezen voor behoud van de Leeuwarder vliegbasis. Dat willen de PvdA-fracties van Leeuwarden en Fryslân. De Friese fracties stuurden Marco Florijn een brandbrief. Florijn, oud-wethouder van Leeuwarden, is voorzitter van de partijcommissie die het verkiezingsprogramma 2012 - 2016 opstelt.


- persbericht PvdA Leeuwarden en Fryslân -

Friesland wordt al onevenredig hard getroffen door rijksbeleid. Zo verdwenen de Voedsel en Warenautoriteit, de Friese afdelingen van het Ministerie van Landbouw, de Kamer van Koophandel, het Kadaster en recent weer de hoofdzetels van het Friese openbaar ministerie en de rechtbank.

Genoeg is genoeg, stellen beide fracties nu. Concentratie en samenvoeging kan, maar het is gevaarlijk om dergelijke samenvoegingen telkens ten laste van regio’s te brengen die economisch niet vanzelfsprekend meedraaien. Met de mogelijke sluiting van de Leeuwarder vliegbasis wordt de economie in deze provincie nog verder uitgehold. Dit is onacceptabel.

Bij de Leeuwarder vliegbasis werken meer dan 1.000 mensen en verdienen nog eens honderden mensen hun boterham in de toelevering. Defensie is daarmee een van de grootste werkgevers van de provincie.

De Friese PvdA-fracties roepen hun Haagse collega’s daarom op om te kiezen voor het open houden van de Friese basis. De PvdA zou bovendien, net als in het verleden, moeten pleiten voor spreiding van (rijks)diensten, zodat kwetsbare regio’s leefbare regio’s kunnen blijven. Dat is een morele en sociaaldemocratische plicht en zonder meer beter voor de nationale economie.

Daarnaast zijn er ook strategische argumenten die de keuze voor Leeuwarden aannemelijk maken. Zo ligt de Leeuwarder basis naast één van de belangrijkste militaire oefengebieden van noordwest Europa: de Vliehors. Dat betekent minder geluidsoverlast, lagere kosten en minder vervuiling. Tevens
heeft de basis onlangs een forse investering voor groot onderhoud ondergaan, sluiting zou kapitaalvernietiging betekenen.

De afgelopen tijd verschenen er berichten in de media dat VVD, CDA en PvdA zouden kiezen voor sluiting van de Leeuwarder basis, als bezuiniging op defensie. Met deze brandbrief roepen de Friese PvdA-fracties hun landelijke collega’s op om een verstandige keuze te maken.

 

Bijlage:  Brief aan Marco Florijn

 

6-6-2012 11:48 1 reacties

Reacties (1)

Als de basis weg moet door bezuiniging om een veel te dure opvolger van de F-16 en natuurlijk het crisispraatje, dan worden we wel weer gecompenseerd met het zoveelste Callcenter .
Resultaat is dan: Basis weg, toelevering bedrijven failliet , kennis weg. Ook gaan alle jongeren die hier van de hoge scholen afkomen naar de Randstad toe. En maar klagen dat het zo vol wordt daar.
Denk niet dat er na de verkiezingen een beter resultaat uit de bus zal komen.

Geplaatst door a. ypma op 6-6-2012 15:46
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws