Wie helpt je terug de wereld in? De aandachtscoach van Welzijn Centraal

Leeuwarder nieuws

Wie helpt je terug de wereld in? De aandachtscoach van Welzijn Centraal

LEEUWARDEN, 10 oktober 2013 - Mensen kunnen om veel redenen aan de rand van onze samenleving belanden. Annie van 62 woont al jaren bij haar dochter en kleindochter. Ze heeft schulden, een roerig verleden met een nare echtscheiding, nauwelijks contacten, geen vriendinnen en komt bijna nergens. Peter is een zachtaardige man van 58, maar vaak gefrustreerd en boos door toenemende gezondheidsproblemen. Thea is een jong dementerende vrouw van 54. Haar wereld wordt steeds kleiner…


Met een aandachtscoach van Welzijn Centraal kregen ze allemaal net dat duwtje dat ze hielp hun plek in de maatschappij goeddeels terug te winnen. “Maar wij zijn geen probleemoplossers die wel even komen vertellen hoe het allemaal beter moet”, vertelt aandachtscoach Albert Haanstra. “Vanuit de situatie waarin iemand verkeert werken we toe naar activering door de cliënt zelf. Daarbij accepteren wij in beginsel hoe diegene is en proberen zonder waardeoordeel, maar met persoonlijke aandacht te werken aan wat iemand wil en kan. Heel reëel dus en op basis van empathie en volledig vertrouwen.”


Vrijwillig


Na een studie maatschappelijk werk en dienstverlening aan de NHL belandde Haanstra jaren geleden bij het Straathoekwerk op de hoek van Uniabuurt en Weaze. “Een vorm van laagdrempelige, eerstelijnszorg die mij erg aansprak. Na verloop van tijd rolde ik echter in andere beroepen bij onder meer een verzekeraar, de Belastingdienst en een reclamebureau.” Nadat hij werkloos raakte, verlegde Haanstra zijn focus naar zijn oude liefde voor het welzijnswerk. “En om mij te kwalificeren werd ik vrijwillig aandachtscoach bij Welzijn Centraal. Dat was een jaar geleden en ik doe dat werk nog steeds, al heb ik inmiddels ook een betaalde baan bij Comfort Zorg in Heerenveen. En dat is mede te danken aan mijn ervaring in het vrijwilligerswerk.”


Wereld van papier


Volgens Haanstra vragen bepaalde systemen in onze samenleving om problemen. “Neem alleen al de wereld van papier die ons omringt: onbegrijpelijke formulieren over toeslagen en heffingen die ook goedopgeleide mensen tot wanhoop kunnen drijven. Sommige mensen raken er echt door in de knoop.” Haanstra begeleidt op dit moment een cliënt die een verslavingsproblematiek achter de rug heeft, maar nog wel kampt met een schuldenlast en slechte gezondheid. “Daardoor is hij in een isolement geraakt en heeft alle gevoel van regie verloren. Door te praten kijken we hoe hij dat zou kunnen veranderen. Een klein, maar belangrijk onderdeel was het aanvragen van internetbankieren, waardoor zijn geldzaken ineens veel overzichtelijker werden.”


Sterker, actiever

 

Een andere cliënt van Haanstra zit in een onmenselijke situatie. “Het is een mevrouw van buitenlandse afkomst die in één jaar tijd haar man, zoon, vader en broer heeft verloren. Haar leven is ontwricht en lijkt volkomen uitzichtloos. Met luisteren, raad en daad probeer ik toch van waarde te zijn. Het geeft aan dat wij als aandachtscoaches soms kampen met zeer complexe situaties. Daarvan rapporteren wij overigens aan het maatschappelijk werk van Welzijn Centraal, die ons waar nodig met al hun kennis en netwerk terzijde staan. Bovendien ben ik voor ik begon speciaal opgeleid. Dat in combinatie met mijn eigen achtergrond en levenservaring maakten mij voorbereid op mijn taken. En al zijn wij vrijwilligers, we werken als professionals. Misschien wel een perfect voorbeeld van de participatiemaatschappij waar onze koning laatst aan refereerde. In ieder geval dragen we concreet bij aan het versterken van netwerken, het ondersteunen van mensen in moeilijke situaties en helpen als aandachtscoaches onze cliënten sterker en actiever in het leven te staan. Prachtig werk dus!”

 

www.welzijncentraal.nl

10-10-2013 12:50 1 reacties

Reacties (1)

Mooi mens!

Geplaatst door Henriet op 1-5-2016 09:05
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws