Debutante Aly van der Mark (74) publiceert twee historische boeken

Leeuwarder nieuws

Debutante Aly van der Mark (74) publiceert twee historische boeken

LEEUWARDEN, 9 oktober 2013 - Debutante Aly van der Mark (74) heeft twee toegankelijke boeken gepubliceerd die alles te maken hebben met geschiedenis op menselijke maat. Het eerste is ‘Het prieel op de heuvel’, zes generaties Vlaskamp, het verhaal van een tuindersfamilie. Het kreeg vier sterren in het Dagblad van het Noorden.


Maand van de Geschiedenis

De schrijfster woont sinds 1976 met haar man Ids Westra op de voormalige kwekerij van zijn familie. Door een toeval ontdekte zij, dat de overgrootmoeder van haar man, Jitske Vlaskamp, uit een bijzondere familie kwam. Jitskes broer Gerrit was een tuinarchitect, die 350 tuinen en parken heeft aangelegd, haar lichtzinnige zuster Jelske is verbannen naar Utrecht en haar vader eindigde in een massagraf in Veenhuizen.
De geschiedenis gaat terug tot 1770, toen twee broers uit Breedenbroek in de Achterhoek hun heil zochten in het Westland en daarna als tuinbazen in Friesland belandden. Genoeg ingrediënten voor een bijzonder boek, waar de geschiedenis van haar eigen tuin als een rode draad doorheen loopt.

Het tweede is ‘De lêste Hikke’ een tweetalig boekje, Fries en Nederlands, over Friese namen die uitsterven.

Aly van der Mark verzamelde tien jaar lang rouwadvertenties uit de kranten met Friese voornamen die dreigen te verdwijnen. Als ze zo’n naam zag, controleerde ze op de website van het Meertens Instituut hoe vaak hij nog voorkwam in Nederland. Was dat minder dan 50 keer, dan noteerde ze de naam. Na tien jaar bestond de lijst uit 300 voornamen. Het gaat bijvoorbeeld om namen als Frietske, Froatsje en Jilkjen bij de meisjes en Geue, Hikke of Oukert bij de jongens.


De laatste Hikke gaat niet alleen over verdwijnende voornamen. Ook de
levensverhalen van een aantal mensen met een bijzondere naam, oud of nieuw, worden verteld. Tegenwoordig krijgen sommige baby’s namen als Dapper, Vlinder of Tijger. Wat Aly van der Mark daarvan vindt, komt de lezer ook te weten.

Boekgegevens


Titel: Het Prieel op de heuvel
Zes generaties Vlaskamp, het verhaal van een tuindersfamilie
Auteur: Aly van der Mark
ISBN: 978 90 232 5164 4
Uitgever: Koninklijke van Gorcum BV
Aantal pagina’s: 180
Prijs: € 22,95

Titel: De lêste Hikke
Auteur : Aly van der Mark
ISBN: 978 90 330 0413 1
Uitgever: Friese Pers boekerij
Aantal pagina’s: 96
Prijs: € 10,00

9-10-2013 09:10 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws