Leeuwarder nieuws

PolderPV fileert VNG rapport lokale opwekking duurzame elektriciteit

LEEUWARDEN, 1 februari 2013 - Arcadis heeft in opdracht van de VNG een rapport geschreven over de lokale opwekking van duurzame elektriciteit. Peter Segaar van PolderPV heeft zich er uitgebreid in verdiept. Zijn conclusie: Imposant rapport bomvol kencijfers en uitgewerkte business modellen. Maar of het er ooit massaal van komt is de vraag.


"Het zal waarschijnlijk een basistool worden voor talloze projecten op het gebied van regionaal toepasbare zonnestroom- en windenergie projecten. Als er tenminste geen kinken in de kabels komen. Want die zijn ruim voorradig in ons door belangenpartijen afgewurgde land."
Er zijn veel, en het zijn niet de minst machtige, belanghebbenden die veel nadelen zullen ondervinden van op grote schaal lokaal geproduceerde en daar afgenomen elektriciteit.

Zo zijn daar de centraal producerende energiebedrijven. Als jan en alleman op zijn eigen lokaal houtje elektriciteit gaat opwekken, kunnen hun nieuwe energiecentrales niet renderen.

De provincies en gemeenten zijn aandeelhouders van de netbeheerders en derven vastrechtinkomsten, als zonnestroom opwekkers hun gasaansluiting er uit gooien, .

En dan is daar De Staat der Nederlanden "die gierend gek gaat worden van massaal weg gesaldeerde hoeveelheden energiebelasting, BTW, en SDE-heffing." Dat gaat om ettelijke miljarden, per jaar (zie hieronder de correctie van Peter Segaar).

Het complete artikel is te lezen op PolderPV

Het Arcadis rapport via deze link

1-2-2013 20:44 1 reacties

Reacties (1)

Eeeeuuhhh. Ik heb niet gezegd dat het om "ettelijke miljarden per jaar" zal gaan bij ongelimiteerd salderen en snel toenemende capaciteitsbouw cijfers. Het kan zonder meer al rap om enkele tientallen miljoenen Euro per jaar gaan. Als het "echt fout" gaat kan het oplopen tot 100-200 miljoen Euro in een paar jaar tijd bij zeer voortvarende capaciteitsexplosie (als alle ondernemers in NL hun kansen ruiken en zonnestroom systemen gaan verkopen bij de vleet). Het PBL schat in 2020 zelfs in potentie 220 miljoen Euro wat er minder zou kunnen worden geïncasseerd door de Staat volgens een van hun scenario's.

Dat is weliswaar een aanzienlijk bedrag, maar nog steeds een compleet ander cijfer dan "miljarden". Maar reken er beslist op dat ze er in Den Haag "doodziek" van zullen gaan worden.

En de PV-sector zal zich daar rap mee moeten bezig houden: hoe die snel naderbij komende crisis te voorkomen.

Die waarschuwing is al tijdens The Solar Future in mei 2012 in Haarlem uitgesproken door Wim Sinke van het ECN.

Geplaatst door Peter Segaar / www.polderpv.nl op 3-2-2013 22:00
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws