‘Groene oversteekplaats’ bij Blokhuisplein in Leeuwarden

Leeuwarder nieuws

‘Groene oversteekplaats’ bij Blokhuisplein in Leeuwarden

LEEUWARDEN, 22 juli 2013 - De gemeente Leeuwarden vroeg ontwerpers en ontwikkelaars in het kader van 'Kloppend Hart' om ideeën om het gebruik van de binnenstad te versterken en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. De resultaten waren eind 2012 in het Stadskantoor te zien. In april 2013 beoordeelden burgemeester en wethouders de inzendingen. Het is nu duidelijk welke plannen doorgaan.


Blokhuisplein

 

Het plan van landschapsarchitect Peter de Ruyter, in samenwerking met Martijn Al, is 1 van de projecten die uitgevoerd wordt. De Blokhuispoort trekt steeds meer publiek, terwijl de bereikbaarheid voor voetgangers niet zo goed is. Aansluitend bij het innovatieve karakter van de Blokhuispoort als broedplaats voor allerlei bedrijven en culturele activiteiten, is hier voor een niet alledaagse oplossing gekozen. Het wegdek wordt over een grote lengte groen geschilderd met een wit strepenpatroon. Het afwijkende wegdek zal snelheid remmend werken en de attentie van weggebruikers vergroten, waardoor het makkelijker wordt om over te steken.


Omleiding

 

Het gaat om tijdelijke herinrichting van het Blokhuisplein, vanaf de bocht richting Nieuwe Keizersgracht tot de brug over de Zuiderstadsgracht. Van vrijdag 9 augustus 18.00 uur t/m maandag 12 augustus 06.00 uur wordt op het Blokhuisplein deze nieuwe wegmarkering aangebracht. Het Blokhuisplein is in bovenstaande periode gestremd voor alle doorgaand verkeer.


Het verkeer tussen het Zuiderplein en de Oostersingel/Keizersgracht/Tweebaksmarkt wordt omgeleid via het Vliet, Archipelweg en de Willem Lodewijkstraat. De parkeergarage Zaailand is bereikbaar vanaf het Zuiderplein.

 

Tekst en illustratie: gemeente Leeuwarden

22-7-2013 15:48 6 reacties

Reacties (6)

Waren er geen spiegeleieren over van het zaailand.....?

Geplaatst door Max op 22-7-2013 17:16
Meld als ongepast

En wat is dan de juridische status van die groene "oversteekplaats"? Helemaal niets, dus als er ongelukken gebeuren omdat voetgangers denken dat ze vrij kunnen oversteken is de wegbeheerder aansprakelijk en kunnen we als belastingbetaler opdraaien voor de schade. Goed geregeld!

Geplaatst door Kees op 23-7-2013 09:11
Meld als ongepast

Kloppend hart houd je er aan over met zulke ideeën.
Zie je wel bij het "zaailand". Ze lopen overal tot dat.. er 1 geraakt wordt.

Geplaatst door Gerrit op 23-7-2013 15:20
Meld als ongepast

De zogenaamde groene zone voor het Blokhuis is misschien een aardig idee, maar kost een flinke duit.
Je kunt hiervoor beter een aantal lantaarns in Leeuwarden laten staan in de buitenwijken. De bewoners zullen er dankbaar voor zijn!

Geplaatst door Maurice Wielenga op 5-8-2013 13:07
Meld als ongepast

Echt vreselijk idee lijd mega af en erg verwarrend want nergens is dit aangegeven en heb je als bestuurder geen idee wat het inhoud!
Ik zeg weg met die zooi en houd het normaal!!
Verkeers borden met politie en een zebrapad is veel veiliger en duidelijker!

Hebben er nu dus 3x gereden en 2x daarvan zaten wij dus bijna in een andere auto omdat deze plots stil ging staan voor het groene vlak!!

Geplaatst door Samantha op 5-10-2013 22:10
Meld als ongepast

Elke maand koop ik De Riepe,daarin lees ik uitleg(?.) Van Eddy Sikma over het "kunstwerk" voor de blokhuispoort i.vm culturele hoofdstad 2018. Ik hoop dat ik tegen die tijd nog leef! Het is voor voetgangers levensgevaarlijk.het (auto)) verkeer rijdt zo mogelijk nog harder dan normaal en wij (voetgangers) "denken" dat we hier wellicht privileges hebben.
Een versierd, maar echt extra zebrapad was beter geweest. Ik ben een kunstliefhebber, maar dit is gevaarlijke onzin. Weg ermee!

Geplaatst door anneke oosterman op 7-6-2016 16:20
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws