Oproep Huub Mous: boycot Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad Europa 2018

Leeuwarder nieuws

Oproep Huub Mous: boycot Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad Europa 2018

LEEUWARDEN, 11 februari 2015 - Publicist Huub Mous roept alle Leeuwarders en Friezen op tot een boycot van het festijn Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018. Op zijn weblog stelt hij "Het wordt nu tijd voor actie, harde actie."


"De huidige irritaties over de gang van zaken bij dit van stad en land los gezongen culturele festijn roepen herinneringen op aan wat er in 1998 is gebeurd in de aanloop van de manifestatie Fryslân 500. Toen werden op vrijwel alle kerktorens van Friesland de vlaggen half stok gehangen. De Friezen kwamen in opstand tegen een festijn waar ze zelf niet om hadden gevraagd en eigenlijk ook niemand op zat te wachten. Nu is de voorbereiding van Lwd/Fryslân 2018 in een vergelijkbare irritatie-fase beland. De kruik gaat net zo lang te water tot hij barst, en de eerste haarscheurtjes in de wand van de kruik worden zichtbaar. Het wordt tijd voor een boycot. Dit is het begin, wij gaan door met de strijd."

Hierbij roep ik alle Leeuwarders en ook alle andere Friezen op tot een Boycot.

BOYCOT LWD FRYSLAN 2018

Dit is het actieplan:

- Koop geen toegangskaarten.
- Wees in 2018 zoveel mogelijk buiten de stad Leeuwarden
- Geef geen onderdak aan bezoekers.
- Organiseer geen activiteiten in het kader van dit festijn.
- Werk niet als vrijwilliger mee aan evenementen.
- Geef geen financiële steun aan de organisatie.
- Weiger mee te doen aan enquêtes of bevolkingsonderzoek.
- Hang in 2018 een jaar lang de Friese vlag halfstok.
- Plak een sticker op uw deur: BOYCOT LWD 2018 !

Zegt het voort! Zegt het voort!

Vooral de slogan "Iepen Mienkip"  waarmee CH2018 zich aan de buitenwereld presenteert,  irriteert Mous mateloos. In een aantal recente publicaties op zijn weblog veegt hij de vloer aan met dat begrip.

"‘Iepen mienskip‘ en ‘connecting communities‘, dat zijn de centrale thema’s waarmee de hoofdprijs is binnengehaald. Het zijn mooie woorden waarmee Friesland zich als excentrische regio in de etalage van Europa wil zetten, terwijl het Friese volk van oudsher toch niet bekend staat als een ‘open gemeenschap’. ‘Fan myn hiem ôf!’ is de eerste kreet waarmee de vrije Fries zich aan de buitenwacht liet horen, en xenofobie is dieper in de Friese genen ingedaald dan politiek correct multi-cultidenken."

"Hoe oprecht en onbevangen is de plotselinge belangstelling van de Friezen voor alles wat anders is, vreemd of exotisch (anders gezegd: voor alles wat de Fryske mienskip bedreigt), als we tegelijk worden aangespoord om de eigen gewoontes toch vooral te blijven koesteren. Het thema iepen mienskip van Lwd 2018 is niet alleen oubollig, maar ook hypocriet. Het gaat niet om het bevorderen van een nieuw kosmopolitisch bewustzijn, maar om de herbevestiging van het Fries eigene in een politiek correct cultuurfestijn dat zijn ziel heeft verkocht aan toerisme, economie en de promotie van de regio."

"We zullen het moeten uitzitten. We moeten leren te overleven in tijden van bullshit. Lwd/Fryslân 2018 wordt gekenmerkt door de tirannie van het cliché, dat wil zeggen: ‘een overwoekering van betekenis door functie’.

Dit alles is bedacht door buitenstaanders, maar niet door Friezen of wat dat dan ook mogen zijn. Als ik het bidbook lees, zie ik een boer die zich opmaakt voor een pronkdag in zijn zondagse pak, terwijl voor deze Europese parade voornamelijk buitenlandse acteurs worden ingehuurd. Een prestigieuze stoet van landelijke en internationale namen en gezelschappen paradeert in het Leeuwarder bidbook, maar het is de vraag wat dit soort ingehuurde galleryplay voor de Friese cultuur aan blijvende stimulans zal opleveren, nu het eigen culturele arsenaal niet als eerste wordt aangeboord. De expertise, die met de organisatie van dit festijn wordt opgedaan, zal niet indalen in het culturele veld van Friesland, maar verdwijnt na afloop meteen weer over de Afsluitdijk richting Randstad. Leeuwarden gaat Europa in, maar de  Friese cultuur vervreemdt van zijn eigen productieve mogelijkheden. Dat is het de treurige conclusie, nu de euforische stemming van de overwinning is overgewaaid."

Door Lwd 2018 zijn kunst en cultuur in Friesland definitief verworden tot een glijmiddel voor mienskip en marketing. Cultuur is een soort porno geworden, een wondermiddel waarmee je hoe dan ook scoort. Kunstenaars uit de eigen regio mogen blij zijn als er voor hen nog wat kruimels overblijven in de ratrace om Europese aandacht. De vette kluif gaat ondertussen naar de grote namen van elders. En dat niet alleen, Friesland is in handen gevallen van de marketeers. We hebben onze ziel verkocht aan de praatjesmakers, aan de krullenbollen uit de Randstad die door de burgemeester van Leeuwarden op slinkse wijze naar binnen worden geloodst."

Volledige publicaties:
- Boycot Leeuwarden 2018
- Iepen mienskip? Mijn rug op!

Officiële website: 2018.nl

11-2-2015 09:29 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws