Leeuwarder nieuws

13 tips voor een veilige en gezellige barbecue

LEEUWARDEN, juni 2015 - Het warme weer heeft ons eindelijk bereikt. GGD Fryslân geeft dertien tips voor een veilige en gezellige barbecue.


Hoe bereid je vlees?

Allereerst is het belangrijk om een besmetting van het vlees (met bacteriën) te voorkomen. Van deze bacteriën kunt u erg ziek worden. Het is daarom belangrijk dat het vlees door en door gaar wordt. Het binnenste vlees moet voldoende verhit worden om de bacteriën te doden. Vooral kip is berucht, omdat het vaak besmet is met de zogenaamde Salmonellabacterie. Gemalen vlees, zoals tartaar en gehakt, levert ook een verhoogd risico op. Bij dat vlees zitten de bacteriën niet alleen aan de oppervlakte, maar in het hele product.

Hoe voorkom je kruisbesmetting?
Het is belangrijk dat u klaargemaakt, gaar vlees niet terug legt op een bord waarop rauw vlees heeft gelegen. Op dit bord bevinden zich nog bacteriën, die op hun beurt het bereide vlees besmetten. Dit geldt ook voor het bestek en voor uw handen. Laat ze niet ongewassen in aanraking komen met het vlees dat al klaar is.

Veilig met vuur
Het is van groot belang om bij het barbecueën voorzichtig met vuur om te gaan. Gebruik bij voorkeur aanmaakblokjes, bij het aansteken van de barbecue. Gooi nooit spiritus of andere brandbare vloeistoffen op de brandende barbecue. Wacht met vlees op de barbecue leggen tot alle vlammen gedoofd zijn, en de houtskool goed gloeit. Dit duurt al gauw een half uur tot drie kwartier. Leg het rooster op zodanige hoogte boven de houtskool, dat het vlees niet verbrandt (ongeveer 10 cm). Het vet dat tijdens het roosteren uit het vlees druipt, kan vlammen veroorzaken, waardoor het vlees zwarte randjes krijgt. Doof de vlammen door er met een plantenspuit water op te spuiten.

Pas op met kleine kinderen bij een barbecue. Laat ze niet te dicht bij de barbecue komen, want ook de buitenkant ervan is gloeiend heet.

Nog meer tips:
- Gebruik vers vlees, koop dit zo kort mogelijk voor het gebruik en leg het direct in de koelkast.

- Marineren maakt het barbecuevlees wel extra mals en lekker, maar het doodt de bacteriën niet. Bedenk dat marinade dus ook besmet kan zijn. Als u deze voor de saus gebruikt, kook deze dan goed door. Vlees in marinade bewaart u dus ook in de koelkast.

- Geef vlees de tijd om door en door gaar te worden, draai het regelmatig om.

- Maak dikke stukken vlees, zoals kippenpoten en karbonades, van tevoren gaar in de magnetron of in de pan. Leg het vlees op een bord en verwarm het in de magnetron op half vermogen (circa 350 Watt). Reken per 100 gram vlees op 1 á 2 minuten. Laat het dan weer afkoelen en bewaar het tot gebruik in de koelkast. Het voordeel is dat dit vlees op de barbecue eerder klaar is.

- Zet niet te veel vlees klaar bij de barbecue; bewaar het vlees dat niet direct gebruik wordt in de koelkast.

- Houd borden en bestek voor rauw en gaar vlees strikt gescheiden. Zorg ervoor dat rauw vlees etc. niet in aanraking komt met rauwe groenten.

- Dek de etenswaren af met plastic folie; zo komen er geen vliegen en andere insecten op.

- Gebruik zo veel mogelijk het keukengerei en zo weinig mogelijk "de blote handen" ( was deze goed na contact met rauw vlees).

- Was al het keukengerei, borden en bestek af in heet sop.

- Bewaar geen restjes eten die een poos in de open lucht en/of buiten de koelkast hebben gestaan.

5-6-2015 10:33 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws