Tom van Mourik: geschiedenis herhaalt zich in Friese dorpen

Opinie

Tom van Mourik: geschiedenis herhaalt zich in Friese dorpen

LEEUWARDEN, 15 maart 2012 - De afgelopen paar maanden heb ik veel door dorpen en dorpjes gelopen. Met een paar mensen zijn we aan het nadenken wat er gedaan kan worden om te voorkomen dat in sommige dorpen problemen zoals leegstand en verkrotting steeds groter worden.


Soms bekruipt je haast een beetje een moedeloos gevoel, want je weet dat er de laatste 20, 30 jaar, vaak al heel veel geld in sommige dorpen is gestoken en dan is het zuur dat problemen toch weer de kop opsteken.

Je ziet dat de geschiedenis zich herhaalt. Begin jaren 80 werd er haast geen nieuwbouw gepleegd, dat zien we nu ook. In de jaren 60 en 70 liep het platteland leeg en was er veel leegstand en verkrotting. Mensen kregen 2.500 gulden subsidie als ze een krot sloopten. Daar was veel animo voor. Sommige van de krotten die toen niet gesloopt zijn, bleken later trouwens heel veel geld waard te zijn omdat ze op hele mooie plekjes stonden.

Ik merk wel dat er lessen zijn geleerd uit het verleden en dat de discussie nu realistischer wordt gevoerd. Als opknappen in het verleden niet heeft geholpen dan is sloop nu geen vies woord meer. Eén woning waaraan niets gebeurt. omdat de eigenaar elders woont en geen geld heeft, kan namelijk het woonplezier van heel veel mensen vergallen.

Je ziet ook dat dorpen zelf actief zijn. Er worden plannen gemaakt en ook actie ondernomen. In sommige dorpen worden van leegstaande winkels de etalages op een leuke manier ingericht, zodat pand en straat er toch goed uitzien. Er is veel meer kennis over de kwaliteiten van dorpen, zoals de monumenten en daar wordt zorgvuldig mee omgegaan. Dat kan een dorp meerwaarde geven.

Die creativiteit en zorgvuldigheid moeten de komende jaren worden gekoesterd. Daar zit voor mij toch de kracht en charme van een dorp en dat is écht bepalend voor de toekomst.

 

Tom van Mourik

15-3-2012 12:31 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie