Wethouder Koster: word de volgende kinderburgemeester van Leeuwarden

Opinie

Wethouder Koster: word de volgende kinderburgemeester van Leeuwarden

LEEUWARDEN, 23 april 2012 - 24 mei is het dan weer zover: de strijd in de Kinderraad. Kinderen uit groep 7 en 8 van zes verschillende basisscholen doen mee in de raadzaal van het Stadhuis van Leeuwarden. Zes kinderen van elke school wanen zich even raadslid.


Jong geleerd is oud gedaan


De andere leerlingen zitten op de tribune en moedigen hun klasgenoten aan. Elke groep presenteert zijn eigen voorstel en de kinderraad kiest het beste voorstel dat de gemeente ook echt uitvoert. Elk jaar is het weer spannend wat voor ideeën er op tafel komen en er wordt hard gestreden. De kinderburgemeester en ik zijn samen voorzitter van de vergadering. Een speciale jury met daarin een raadslid, de kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester kiezen de nieuwe kinderburgemeester. Dit is vaak degene die het beste kan debatteren en het voorstel van zijn of haar school verdedigt.


“Kinderen kunnen oplossingen bedenken waar volwassenen misschien niet zo snel opkomen”


De Kinderraad bestaat al een paar jaar en elk jaar vind ik het erg leuk om te zien wat voor ideeën de kinderen hebben bedacht en hoe ze bezig zijn met de politiek. Maar politiek en kinderen? Dat gaat toch niet samen? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar deze twee verschillende werelden kunnen juist heel goed samen gaan. Het voordeel van kinderen is dat ze een andere manier van kijken hebben op verschillende onderwerpen. Kinderen kunnen oplossingen bedenken waar volwassenen misschien niet zo snel opkomen. Vaak wordt politiek ook geassocieerd met stoffig en saai, maar politiek ís leuk, ook voor kinderen.


Zelf vind ik het ook belangrijk dat kinderen meer betrokken raken bij de politiek. Ze zijn immers de toekomst van onze stad en kunnen het verschil maken. Met de Kinderraad maken ze vroegtijdig kennis met de politiek en het Stadhuis. Zo krijg je een nieuwe generatie die weet hoe de politiek werkt, wat de gemeenteraad, de burgemeester of wethouder doet. Zelf ben ik ook jong in aanraking gekomen met politiek. Op de middelbare school zat ik in het Fries jeugdparlement. Ik vond het erg leuk om zo kennis te maken met de “stoffige en saaie” wereld. Nu vind ik het heel leuk om als wethouder dagelijks bezig te zijn met de politiek. Ik zeg altijd maar zo: jong geleerd is oud gedaan!


Dit jaar is het de beurt van kinderburgemeester Lucas Broers om het stokje door te geven. Ik ben benieuwd wie er dit jaar met burgemeester Crone naar de intocht van Sinterklaas mag en samen met hem mee gaat naar basisscholen om te vertellen hoe leuk politiek is! Wil jij ook kinderburgemeester worden? Wil jij ook de stad meebesturen? Roep je school op om volgend jaar mee te doen en wie weet word jij de volgende kinderburgemeester!


Thea Koster, wethouder gemeente Leeuwarden

23-4-2012 16:59 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie