Pauzehapkes, het Fopwinkeltsje en snoepdiske het Rooie Winkeltjse

Opinie

Pauzehapkes, het Fopwinkeltsje en snoepdiske het Rooie Winkeltjse

LEEUWARDEN, 20 november 2013 - Pauzehapkes. Tijdens een trimloopje langs mijn favoriete route, het wandel- en fietspad evenwijdig aan ons stadsriviertje de Potmarge, passeerde ik een groot aantal 'voortgezette' scholieren. Het was kennelijk pauze en ze ‘haastten’ zich al slenterend in de richting van de Schrans. Naar de Aldi en Albert Heijn.


Alles voor de lekkere trek

 

Lotgenoten die al eerder vrijaf hadden gekregen waren al op de terugweg. Handenvol lekkers torsten ze met zich mee. Plastic verpakkingen met gevulde koeken, Snelle Jelles en de onontbeerlijke zakken chips, Marsen en Nutsen voor de broodnodige trek. Oh ja, en blikjes energiedrankjes natuurlijk want de reclames schreeuwen het uit dat je vooral die veel moet drinken! Elke school heeft in de buurt zo zijn eigen leveranciers van pauzehapjes. De jongens en meisjes van de SSG aan de Botkeweg bijvoorbeeld zijn vaste klant bij het tegenovergelegen tankstation.


Weinig geld om handen

 

Hoe anders was dat vroeger. Als we al geld hadden om iets te kopen dan gebeurde dat zeker niet in de pauze; je moest het eens wagen om het schoolplein te verlaten. Na schooltijd kon je voor een stuiver of dubbeltje terecht in kleine snoepwinkeltjes als die van het Rooie Winkeltsje (De Favoriet) in de Bote van Bolswertstraat te kust en te keur. Mevrouw Dokter had ook zo'n snoepdiske in de Nieuwe Oosterstraat op de hoek van de Gedempte Keizersgracht. Zij had aan de leerlingen van die MAVO goede klantjes. De leerlingen van de Huishoudschool aan het Jacobijnerkerkhof hadden zelfs de keuze uit twee huisjes vol lekkernijen, de ene in de Monnikemuurstraat en de andere aan de Nieuweburen. Maar ook daar was de inzet een kwestie van een paar centen en zeker niet elke dag!


Snoepwinkeltjes

 

Van die speciale snoepwinkeltjes, vol met bijzondere lekkernijen als stroopsoldaatjes, zuurstokken, wijn- en toverballen zijn er weinig meer over. Aan het begin van de Nieuwestad vinden we er nog een, maar die heeft het assortiment noodgedwongen moeten uitbreiden met ansichtkaarten, ....en .....leuke bijkomstigheid hier is dat je er ook lekkernijenkadootjes en zelfs fopkadootjes kunt bestellen.


'Fopwinkeltsje'

 

Fopcadeautjes kochten we vroeger liever in het fopwinkeltsje in de Grote Hoogstraat. Komend vanaf de Brol aan de linkerkant, vlak voor het Klokplein. Met een etalage vol leuke dingen om vader of moeder eens de stuipen op het lijf te jagen. Of om je favoriete oom of tante in de gordijnen te jagen. Om van het ijswater maar te zwijgen. Onze niet zo sympathieke meester in de vijfde klas op de 'Menno' verwenden we hiermee. Maar zeer tot onze spijt gaf hij geen krimp, maar wat moet die man een kouwe kont hebben gehad.


Lekkernijen

 

Er is -denk ik- in onze stad nog maar één plek waar je nog iets van de inhoud van die ouderwetse snoeptrommel terug kunt vinden. In het Museumwinkeltje in de Nieuwesteeg hebben ze nog van die heerlijke nostalgische lekkernijen waar je lekker bij kunt wegdromen naar de sfeer van vroegere tijden. Speciaalzaken in die branche zijn er niet meer. In het luxe lekkernijensegment begint er een kentering te komen. Het kleinste winkeltje van Leeuwarden, de schitterende pijpenla van architect Z.S. Feddema op de hoek van de Voorstreek en Koningsstraat is omgetoverd tot Choco Kathedraal, een speciaalzaak in luxe bonbons. Maar om daar als student elke dag je snoepgoed te kopen, daarvoor is de (studie)beurs van de student van vandaag-de-dag niet toereikend.

Jaap de Groot

 

Foto: School Wirdum 1971, archief Dikken en Hulsinga

20-11-2013 11:48 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie