Oscar van Oorschot: de aanbetaling blijft een bijzondere transactie

Opinie

Oscar van Oorschot: de aanbetaling blijft een bijzondere transactie

LEEUWARDEN, 26 november 2013 - Het is in sommige bedrijfsbranches gebruikelijk om een aanbetaling te vragen bij de klant. Wanneer u bijvoorbeeld meubels koopt, een nieuwe keuken, een nieuwe vloer koopt, een vakantie of een boot bestelt, dan zal de ondernemer u altijd vragen een eerste termijn te betalen. Deze eerste termijn is vaak 30%, maar in sommige gevallen ook 50%.


Dit gebruik van een aanbetaling is als het ware iets acceptabels geworden. Maar: wanneer je er goed over nadenkt, is het eigenlijk wel een bijzondere “transactie”.

In het recht geldt namelijk de regel, dat u de prestatie pas hoeft te verrichten als de andere partij de prestatie heeft verricht. Beter gezegd: u hoeft de portemonnee pas te trekken, wanneer de keuken is geïnstalleerd of de boot is afgeleverd.

Een aanbetaling is feitelijk niet meer dan dat u de ondernemer gedeeltelijk voorfinanciert. Immers, als het goed is, koopt de ondernemer met uw geld het door hem te leveren product. Op deze manier hoeft de ondernemer zijn financiering niet aan te spreken of zijn eigen geld.

Het kan echter voorkomen dat de door u betaalde aanbetaling wordt gebruikt voor iets anders. Dit “iets anders” kan bijvoorbeeld het welbekende “gat” zijn waarvan ondernemers met problemen last hebben.

Het antwoord op de vraag wat er gebeurt bij een faillissement en een aanbetaling is eenvoudig: de aanbetaling zal u hoogstwaarschijnlijk in elk geval nimmer terugkrijgen. Bij een faillissement brengt dit vaak emotionele situaties met zich mee, omdat klanten van de onderneming wel betaald hebben, maar werkelijk niets kregen. Er zijn meerdere voorbeelden van failliete reisbureaus en keukenfirma’s die helaas niets konden terugbetalen. Ook een curator heeft vaak geen oplossing: hij mag u als normale schuldeiser geen voorrang geven.

Ook de andere vraag of “u hier iets aan kunt doen” is snel beantwoord: in de meeste gevallen niet. Wanneer u de ondernemer betaalt, wordt dit het vermogen van de ondernemer, waarmee hij kan doen en laten wat hij wil. De enige oplossing is het geld storten op een derdenrekening bij een notaris of van een stichting, die het geld dan apart houdt voor betaling van de koopsom op het moment dat er daadwerkelijk door de ondernemer wordt geleverd.

Aan de andere kant: een risicoloos leven bestaat er niet en risico’s moet je soms nemen om verder te komen. Een gewaarschuwd mens telt echter voor 2, dus altijd helder zaken blijven doen.

 

Oscar van Oorschot, advocaat en partner bij De Haan AGW Advocaten en Notarissen

o.vanoorschot@dehaanlaw.nl

26-11-2013 13:37 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie