Jaap de Groot: sport verbroedert de Liwwadders

Opinie

Jaap de Groot: sport verbroedert de Liwwadders

LEEUWARDEN, 4 november 2013 - Zelfs de herfstvakantie ligt al weer even achter ons, maar dankzij de fantastische zomer hebben we meer dan voldoende energie voor het ritme van alledag. De jeugd is weer naar school, pa en ma naar de baas, oma en opa herpakken hun taak als oppas of vrijwilliger. In de avonduren zorgen we ervoor dat we de stress van alledag ver van ons werpen. Dan hebben we tijd voor onze hobby's en sportieve uitdagingen.


Sport verbroedert

Volop sportverenigingen Iedereen heeft in zijn leven wel eens aan sport gedaan. Al jong beginnen we met het huppelen op de maat van de tamboerijn bij de vele gymnastiekverenigingen. Clubs als GV Leeuwarden, Vlugheid en Kracht bestaan nog steeds. Oude namen als CJO, Wilskracht en K&V (Kracht en Vriendschap) zijn verdwenen. Oude rotten als Brinio en Quick komen we ook niet meer tegen; die zijn opgegaan in de fusieclub OBQ (ODI, Brinio en Quick). Zwemverenigingen van weleer als LZO (Leeuwarder Zwemvereniging De Overdekte) en LDZ (Leeuwarder Dames Zwemvereniging) gingen 50 jaar terug op in het (dit jaar) jubilerende ORCA.


Maar er zijn meer

 

Meestal zijn gymnastiek en zwemmen de eerste takken van sport waar we mee beginnen. Maar al snel verandert de belangstelling en komt (vooral bij de jongens) voetballen op nummer één. Maar ook daar heeft de fusiegolf toegeslagen. Roemruchte namen als VV Leeuwarden en Rood-Geel verbonden zich tot S.C. Leovardia. Meisjes voetballen ook maar stappen sneller over op atletiek. In de loop van de tijd is het fenomeen sport in de breedte gegroeid. Want wie prakkiseerde er vijftig jaar geleden over te gaan honkballen of te squashen. Tennis en hockey waren sporten voor de elite en veel meer aanbod in sporten voor de massa was er eigenlijk niet. Kleinere sporten als volleybal, basketbal, korfbal, kaatsen, tafeltennis zijn in de loop van de jaren voor meer variatie gaan zorgen, ook al omdat het vaak voor velen als tweede sport ook financieel haalbaar was. Judo, jiujitsu, karate, taekwondo en boksen bieden naast het recreatieve aspect ook nog eens het voordeel van zelfverdediging, een element dat ons in de huidige tijd goed van pas kan komen.


Klein maar dapper

 

Behalve de sporten voor de grote massa zijn er natuurlijk ook de kleinere broeders. Maar dat wil niet zeggen dat daar met minder inzet wordt gestreden. Bij een sjoeltoernooi vliegen je de schijven soms om de oren, terwijl tafeltennissers de tegenstander soms wel met 'bal en al' willen opvreten. Datzelfde geldt ook voor de jeu-de-boulers, waar de spelers elkaar elke centimeter betwisten. Dammers en schakers zijn meer de ingetogen sportliefhebbers; daar wordt nagenoeg in volledige stilte geconcentreerd gewerkt.


De Friesche Club

 

Die stilte vinden we ook terug in de schitterende biljartzaal van De Friesche Club aan het Ruiterskwartier. In de ruimte daarachter wordt echter volop met de kegelballen gesmeten. Kegelen wordt vaak verward met bowlen. Maar een echte kegelaar geneest je snel van die misvatting. Kegelen is veel moeilijker!! Het wordt gespeeld op een twintig meter lange en slechts 30 cm. smalle baan en de bal heeft -in tegenstelling tot de bowlingbal- maar één gat, n.l. voor de duim. De sport kent relatief weinig beoefenaren maar wordt in onze stad al tientallen jaren gespeeld. Vroeger lagen er kegelbanen in het ijsbaangebouw aan de Bleekerstraat, later in het kegelgebouw in de tuin bij de oude Harmonie en nu dus achter de Friesche Club.


Sport en gezelligheid

 

Op die banen strijden en oefenen maar liefst acht kegelclubs. Sommige met prachtige namen als DIP, NEP, Klein Hamburg, De Bargen en Acht om de Lange. Dat een club soms niet meer dan twintig leden telt doet niet ter zake. Feit is wel dat het lidmaatschap van een kegelclub vaak van lange duur is en er weinig verloop is. En dus dat ook hier sport verbroedert (of verzustert). Want behalve dat er tot op hoge leeftijd kan worden gekegeld wordt er ook heel wat afgepraat.

Jaap de Groot

 

Foto: start van het wielerseizoen

4-11-2013 08:56 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie