Van Sint en Kerst naar Oud en Nieuw: hoe ging dat vroeger in Leeuwarden?

Opinie

Van Sint en Kerst naar Oud en Nieuw: hoe ging dat vroeger in Leeuwarden?

LEEUWARDEN, 12 december 2013 - We zitten al weer midden in de donkere decembermaand. Kerst en Oud en Nieuw staan voor de deur en voor we het weten zitten we al weer in 2014. Van oudsher hadden wij 'thuus' veel meer met Sinterklaas dan met Kerstmis. De meeste middenstanders hengelden hun grootste omzetten in de weken voor 5 december naar binnen. Ook wij. In de loop van de jaren zijn we zwaar beïnvloed door de Kerstman uit Amerika en Engeland en heeft de arme bisschop uit Spanje het zwaar te verduren.


Genieten Sinterklaas is natuurlijk vooral voor de kleintjes een feest van jewelste. Vonden wij het vroeger niet prachtig om met de klas in optocht naar de Harmonie te gaan? Zaten we daar niet te genieten van de sprookjes gespeeld door de meesters en juffen. Prachtig toch! Sint is inmiddels weer uitgezwaaid met zijn zwaar bekritiseerde zwarte medewerkers. Flauw natuurlijk om nou juist hem de 'Zwarte Piet' toe te spelen. Hij die zo tot de verbeelding spreekt en voor wie geen dak te schuin en geen schoorsteen te hoog is.


Rommert Talman

 

Jarenlang was ik zelf knecht van Sint en hadden wij hier onze vaste kapper. Bij Rommert Talman aan de Schrans hebben we heel wat uurtjes doorgebracht. Daar kwamen soms ook hulp-sinterklazen, sommigen vreselijk slonzig, anderen tot op het chagrijnige aan toe. Alie Talman drukte elke Sinterklaas, na een laatste baard- en kledinginspectie, op het hart vooral meteen in de rol te stappen. Want er liepen vaak moeders met kindjes langs de kapsalon. Eén Sinterklaas lapte Alie's goede raad aan zijn laars, greep zijn staf en mijter en stiefelde de salon uit met de opmerking: "Ik bin Sinterklaas in Berltsum en nergens oars." Op speciaal verzoek van de kapper gingen Sint en Piet een enkele keer op huisbezoek bij Rommerts huisarts. Met een kratje DAB-bier van Eijgelaar tussen ons in liepen we dan door de Gymnasiumstraat. Het geschenk voor de dokter!


Kerstbrand

 

Van huis uit hadden wij niet zoveel met kerstmis. Mijn eerste jaar op de kleuterschool zat ik op 'Jong Leven' aan de Lekkumerweg. Het schoolgebouwtje stond midden in een lege wereld waar we nu de Vrijheidswijk terugvinden. De brand tijdens een kerstviering is mijn enige herinnering aan 'Jong Leven.' Alle kinderen zaten -keurig op rij- aan tafeltjes, met daarop een écht brandend kaarsje. 'Keerskes' op batterijen, laat staan van LED-verlichting, daar hadden ze in 1951 nog niet van gehoord. Het voor mij zittende buurmeisje rekte zich zodanig ver naar achteren dat haar mooie blonde haar vlam vatte aan het brandende kaarsje op mijn tafeltje. Het was nog niet zo dat de brandweer er aan te pas hoefde te komen, maar de schrik was er niet minder om en de stank van brandend haar heeft mij nog lang achtervolgd.


Nieuwjaarsvuur

 

Het was trouwens een heel andere stank dan die we op latere leeftijd zelf veroorzaakten bij de Nieuwjaarsviering in de Leeuwarder binnenstad. Op de kruising van Oude/Nieuwe Oosterstraat en Tweebaksmarkt werd gewoontegetrouw een flinke nieuwjaarsfik georganiseerd. Gedurende een week werden er kerstbomen en verpakkingsmateriaal verzameld dat veiliggesteld werd op het plein achter de Willem Lodewijkschool. Mocht de brand niet goed aanslaan dat waren de eigenaren van garages Huizenga en Boelens niet te beroerd om er een paar oude autobanden en de nodige blikken benzine aan toe te voegen. Op het moment dat dat gebeurde laaiden de vlammen metershoog op. Brandweer en politie hebben we in ieder geval nooit gezien. En milieupolitie? Nooit van gehoord!


Fijne feestdagen.

Jaap de Groot, december 2013

 

Foto: Cambuursterpad

12-12-2013 13:54 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie