Opinie

Rens Knegt en Rochus van der Weg: Stop de liberalisering

26 maart 2014 - Is de betrouwbaarheid van de publieke dienstverlening gediend met liberalisering? Scheidend directeur van Netbeheer Nederland Rens Knegt en columnist Rochus van der Weg betogen op Follow The Money waarom dat níet het geval is in de bancaire-, energie-, vervoer- en telecomsector.


De liberalisering van publieke diensten is door de politiek in gang gezet om het publiek een keuzemogelijkheid te bieden uit verschillende aanbieders. Efficiëntere en goedkopere dienstverlening door concurrentie. Publiek eigendom kwam in private handen. De liberaliseringsgolf startte met de privatisering van de Postbank in 1986.

Vandaag de dag moet de belastingbetaler drie banken redden en willen energiereuzen geld van de overheid om hun verliesgevende energiecentrales overeind te houden.

Hoofdvraag van de auteurs is of de vermarkting van nutsfuncties de publieke dienstverlening op het gebied van sparen, kredietverlening, communicatie, transport en energievoorziening betrouwbaarder en goedkoper heeft gemaakt. Is het publieke belang er wel mee gediend?

De auteurs sluiten aan bij het ‘het privatiseringsverdriet’, de term die Roel Kuiper gebruikt in zijn recente boek ‘De terugkeer van het algemeen belang’. Zij concluderen: publieke dienstverlening staat geen terugtrekkende overheid toe. Burgers houden politici terecht verantwoordelijk, ook al is er geliberaliseerd, verzelfstandigd en geprivatiseerd. Het kabinet-Rutte doet er goed aan zich dit te realiseren alvorens een beursgang van ABN Amro goed te keuren."


lees het hele artikel plus reacties op: FTM.nl 26-3-2014 10:12 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie