Opinie

HL Europa blog - met dagelijkse update

LEEUWARDEN, 2014 - Op donderdag 22 mei mogen EU-burgers kiezen voor een nieuwe samenstelling van het Europees Parlement. Daarom een dagelijkse update van nieuws, analyses, columns en opinies over Europa. Het komt van her en der, rijp en groen, uit diverse (inter)nationale bronnen. In het Nederlands, Duits of Engels.


Europese Verkiezingen 2014 - Van Europa Nu en Parlement & Politiek


donderdag 8 mei

5. Stemwijzers
Als je op 22 mei wilt stemmen voor de verkiezing van het Europese Parlement, dan is een stemwijzer een snel en gemakkelijk hulpmiddel om uit te vinden welke politieke partij je stem verdient. Er zijn verschillende.

De StemWijzer.nl bevat 30 stellingen die kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. Deze stellingen hebben betrekking op de belangrijkste verkiezingsthema’s, zoals uittreden of juist verdere Europese integratie, de aanpak van de financiële crisis en een Europees asielbeleid. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de bezoeker te zien met welke partij hij of zij de meeste overeenkomsten heeft.

Er is ook een Europese stemwijzer: Vote Match Europe online.
Daarmee kunnen kiezers niet alleen zien welke Nederlandse partij het beste bij hen past, maar ook met welke partijen uit andere EU-landen zij een match hebben.

Ondernemersstem
De belangenclubs voor ondernemers starten een campagne www.wijzijnvoor.eu. Ze willen daarmee aangeven hoe belangrijk Europa is voor onze economie, voor banen en voor welvaart.
Onderdeel van de campagne is een stemwijzer voor ondernemers. Die helpt ondernemers uit te vinden welke politieke partij hun stem verdient bij de Europese verkiezingen op 22 mei

Groene kieswijzer
Milieudefensie heeft een stemwijzer gemaakt die standpunten van NL-partijen over voedsel, energie en leefomgeving vergelijkt: www.milieudefensie.nl/kieswijzer


************************************************************

4. Café Europa: Europa als Waardegemeenschap
Voor de verdieping in het denken - met veel aandacht voor de historische dimensie - over Europese zaken: Radio 1 uitzending van dinsdag 6 mei 2014 (60 min), een speciale editie van Bureau Buitenland (VPRO). 

Met:
- Kathalijne Buitenweg, was voor GroenLinks lid van het Europees Parlement van 1999 tot 2009. Tegenwoordig promoveert zij aan de UvA op Europees Recht en is zij sinds 2012 lid van het College voor de Rechten van de Mens.
- Luuk van Middelaar, politiek filosoof en bekend van zijn bekroonde werk ‘De Passage naar de Europa’. (PDF, 335 pag's), Persoonlijk adviseur van Herman van Rompuy.
- Renée Postma, energie- en klimaatredacteur bij NRC, zij was 9 jaar correspondent met als standplaats Boedapest. In 2004 schreef zij ‘Midden Europa achter de schermen’, dat een jaar later de Bob den Uyl-prijs won.
- Mathieu Segers, historicus/Europa-deskundige aan de Universiteit Utrecht, auteur van het eveneens bekroonde ‘Reis naar het continent’ en het onlangs uitgekomen boek ‘Waagstuk Europa’.


dinsdag 6 mei 20143. Euro te sterk of Franse economie te zwak?
De Euro is te sterk, zegt de onlangs benoemde Franse premier Manuel Valls. Het hindert groei en houdt werkloosheid hoog. Hij wil de gezamenlijke munt 15% in waarde laten dalen. Da's geen goed nieuws voor bijvoorbeeld NL-gepensioneerden. Gelukkig voor hen dat vanuit Duitse politieke en bancaire kringen ogenblikkelijk een tegenoffensief werd ingezet. Ook de boys van Das Kapital , het zakelijke zusje van Geen Stijl, waren er snel bij om dit idee de grond in te boren.

Duitsland en Frankrijk verschillen - altijd al - fundamenteel van mening over de taak van en zeggenschap over de centrale bank. Voor de Fransen is een centrale bank een politiek instrument: één telefoontje vanuit het Elysée naar de directeur van de centrale bank en hupsakee de munt is op bevel gedevalueerd.
Dat gebeurde dan ook regelmatig in de tijden van de Franse franc. Duitsers gruwen van die gedachte. De Europese Centrale Bank (ECB) is daarom - een Duitse eis -  opgezet als onafhankelijk instituut, met als monetair hoofddoel: prijsstabiliteit. Om de koopkracht van de Euro in stand te houden. In de praktijk betekent dit: inflatie op 2% houden.

Vanaf de invoering van de Euro staat op de Franse strategische agenda om ooit het monetaire beleid van de ECB te verruimen en onder de macht van de politiek te brengen. Mocht de Euro ooit vallen dan zal dit fundamentele verschil van opvatting tussen Duitsland en Frankrijk de oorzaak zijn. Wordt dus vervolgd.

****************************************************************

2. Griekse staat zwendelt opnieuw, met toestemming van Europa
Wat werd er onlangs gejubeld over de Griekse regering. In Berlijn, Frankfurt, Brussel en ook in Den Haag kwam men woorden tekort over de prestatie van de Grieken: een primair overschot op de begroting. De beloning: de Griekse staat kon weer geld lenen op de kapitaalmarkt. De wortel en de stok heeft gewerkt. Maar niet volgens de Griekse bloggende economie professor Yanis Varoufakis. Die dook in de statistieken: er is geen overschot maar een tekort. Zwendel met toestemming van Eurostat, het statistische bureau van de EU.

Wat is het geval?
Varoufakis ontdekte twee 'witte gaten' in de statistieken. De lokale autoriteiten zouden in 2013 € 700 miljoen in kas hebben en het staatspensioenfonds€ 4,7 miljard. Lariekoek, zegt Varoufakis. In 2012 zat er nog geen euro in beide fondsen. De staat gebruikte in 2012 ontvangen geld uit het Europese hulpprogramma om beide fondsen in 2013 te vullen. Geleend geld (schuld) werd statistisch omgetoverd tot bezit. Berlijn, Frankfurt en Brussel hebben, kort voor de EP-verkiezingen, maar één belang: een succesverhaal over de oplossing van de Griekse crisis. En Eurostat heeft dat bevel maar uit te voeren, aldus Varoufakis Tegelijk geeft hij de Europese pers een veeg uit de pan, die deze zaak uit luiheid mist en uit gemakzucht het positieve verhaal van de bestuurders volgt.

In een volgend artikel bespreekt Varoufakis twee fundamentele kwesties rond de terugkeer van de Griekse hocus pocus statistiek. Is het een goed idee om welbewust opnieuw te liegen tegen de Europese bevolking op een moment dat het publieke vertrouwen in Europa's instituties een historisch dieptepunt vertoont? En helpt deze leugen het leven van een meerderheid van de lijdende Grieken dragelijke te maken? Nee, zegt Varoufakis.

*********************************************************

1. Oude doos: "Big banks, big business and big bureaucrats"
Een wat oudere opname. Griekenland is vanaf januari 2014 voor een half jaar voorzitter van de EU. Premier Andonis Samaras bracht op 15 januari een beleefdheid bezoek aan het Europees Parlement. Nigel Farage van de Britse United Kingdom Independence Party (UKIP) verwelkomt hem sarcasme.

NL ondertiteld.


6-5-2014 14:22 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie