Yanis Varoufakis, de nachtmerrie van de Griekse en Europese financiële elite

Opinie

Yanis Varoufakis, de nachtmerrie van de Griekse en Europese financiële elite

LEEUWARDEN, 29 januari 2015 - Yanis Varoufakis kreeg 102.948 voorkeurstemmen bij de Griekse verkiezingen van afgelopen zondag. Hij is inmiddels de nieuwe Griekse minister van Financiën namens Syriza. Wiskundig statisticus, econoom, ex-ondernemer, academicus in Athene, Engeland, Schotland en Australië. Blogger en twitteraar. Tess Vonck maakte voor MO een portret van de man die een frontale aanval op de Griekse en Europese financiële elite zal doen. Hij is de steen in de vijver.


In een interview op Channel 4 legt Yanis Varoufakis uit dat Syriza af wil van de Griekse oligarchie, de bankroete bankiers en de media die de elite altijd een forum gegeven heeft. ‘We zijn absoluut voor de vrijheid van meningsuiting, maar een malafide club van corrupte bankroete bankiers, zakenlui en mediamagnaten hebben die vrijheid van generatie op generatie bezoedeld. De komende maanden willen we de grond waarop ze al jaren hun macht uitbouwen over de rug van de anderen, onder hun voeten weghalen.’

Als ex-raadgever van George Papandreou (2009-2011) keek Varoufakis met lede ogen toe hoe de Grieken hun economische cijfers vervalsten. In die jaren lanceerde hij een tegenvoorstel om de crisis aan te pakken via een collectief investeringsfonds voor Europese groei, in de plaats van besparingen.

Varoufakis voorspelde al tien jaar voor de crisis een Grieks-Europese tragedie, toen de EU zich opmaakte om een monetaire unie te worden. Varoufakis: ‘Het was als een rivierboot op een stille oceaan lanceren: gegarandeerd een adembenemende reis tot er stormwolken aan de horizon verschijnen. Bij stormweer zou de rivierboot gegarandeerd water maken. Griekenland, het laagste dek, zou als zwakste schakel het eerst geraakt worden door de golven, tot uiteindelijk de hele vloot naar de bodem van de oceaan zinkt.’

Samen met andere economisten trok hij hard aan de alarmbel, maar hun stemmen werden gesmoord in ‘de mondiale kakafonie van kapitalistisch geldgewin die zich van Europa en Wall Street had meester gemaakt’.

In zijn provocerende boek De mondiale minotaurus, bekritiseert Varoufakis de mythe achter het koppig negationisme van de Europese elite en het blinde vertrouwen in banken, hebzucht en globalisering dat aan de basis zou liggen van de huidige mondiale crisis.

‘We moeten een rationeel debat aangaan met heel Europa over het simpele feit dat de monetaire unie al van in het begin geen rekening hield met een financiële crisis en niet in staat was die te overleven. Ontkenning hiervan heeft de Grieken een memorandum opgeleverd dat een mislukt sjabloon werd voor alle lidstaten binnen de eurozone. De besparingspolitiek is duidelijk mislukt.


Voor het hele portret, lees verder ...............

Blog: Yanis Varoufakis


29-1-2015 13:52 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Opinie

Meer Opinie