De Eremuur van Cambuur: Johan Abma, een voetbalverslaafd verenigingsdier

Sport

De Eremuur van Cambuur: Johan Abma, een voetbalverslaafd verenigingsdier

Hoewel  in deze rubriek al flink wat Cambuurprominenten voorbij kwamen, was het absolute club-icoon nog niet aan bod geweest. Daar komt verandering in nu de Leeuwarder Zaailandkrant op bezoek is bij Johan Abma.


Bij zijn woning in Sneek staat in de achtertuin een half uitgepakte voetbaltas met daarnaast een paar voetbalschoenen, maatje 39. Te klein voor voetbalgrootheid Johan Abma; de kicksen zijn van zijn zoontje Bas (13), die binnen glunderend vertelt dat hij met zijn C4-team van VV Sneek Wit-Zwart met 2-1 heeft gewonnen. Pappa Johan gaat altijd kijken en ook bij zijn jongere zoon Bram (8), die in het F1-team speelt. Dochter Britt is elf jaar en doet aan acrogym. Of de jongens talent hebben om betaald voetballer te worden? “Het talent is er wel, maar er spelen ook wat andere factoren mee. Je moet het geluk hebben dat je er wordt uitgepikt en je moet zelf de discipline kunnen opbrengen wat betreft de drank en de dames”, weet de oud-prof die vijftien jaar het shirt van Cambuur droeg en 452 officiële wedstrijden speelde.

 

Dat is een absoluut clubrecord dat waarschijnlijk nooit meer zal worden gebroken; voetballers wisselen tegenwoordig sneller en gemakkelijker van club. Johan Abma deed dat op professioneel niveau nimmer. Hij werd bij VV Sneek gescout, vertrok in 1988 naar Cambuur en beëindigde daar zijn carrière in seizoen 2002-2003. Graag was hij nog een jaartje doorgegaan, maar ondanks eerdere toezeggingen van de club, kreeg Mister Cambuur geen nieuw contract aangeboden. Een teleurstelling? “Ja, dat wel”, blikt Johan terug op het bericht dat hij zeven jaar geleden kreeg. “Ik was er nog niet klaar voor om te stoppen, ik kon nog mee en wilde dat ook graag. Als je na zoveel jaren trouwe dienst zo glashard aan de kant wordt gezet, dan is dat wel even slikken. Er brak wat.”

 

De Sneker, die in 1991-1992 onder trainer Rob Baan zijn voetbalhoogtepunt beleefde met het kampioenschap van Cambuur en de promotie naar de eredivisie, bezoekt zijn oude cluppie eigenlijk nooit meer. “Puur tijdgebrek, absoluut geen desinteresse”, stelt Johan. “Eigenlijk wel zonde, er ligt toch een heel stuk van mijn leven bij Cambuur. Ik heb er ook een hoop aan te danken. Onze woning hier aan het water in Sneek was niet mogelijk geweest zonder de voetballerij. Het contact met de supporters was altijd super. Ik ben geen moeilijke jongen en maakte altijd wel een praatje of dronk na de wedstrijd een biertje met de harde kern.

 

Uit zijn vijftien prachtige jaren bij de Friese hoofdstadclub heeft Johan Abma nog een lade vol videobanden. “Volgens mij staat er bitter weinig meer op. Ik zou ze altijd nog eens op dvd laten overzetten, maar dat blijft er dan bij hè?” De nuchtere Fries is even bescheiden als sympathiek: “Ik kwam ook niet zo vaak voor in de samenvatting, hoor. Mijn naam in de opstelling en één pass of voorzet, daar bleven mijn tv-optredens meestal wel bij. Maar ik heb een allerprachtigste tijd gehad bij Cambuur en dit boertje uit Sneek heeft het toch maar mooi allemaal meegemaakt.”Lees het hele artikel in de Leeuwarder Zaailandkrant, editie 10 - 2010


 

 

23-10-2010 12:01 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Sport

Meer Sport