Interview Fred Grim; beste Cambuurkeeper ooit

Sport

Interview Fred Grim; beste Cambuurkeeper ooit

Elke maand speurt de Leeuwarder Zaailandkrant iemand op, die een voetbalverleden heeft bij SC Cambuur en later is uitgegroeid tot een 'grote jongen' in voetballand. In de komende editie een interview met Fred Grim.


Johann Georg Friedrich Grim, maar wij mogen gewoon Fred zeggen, is zonder meer de bekendste doelman uit de clubgeschiedenis van SC Cambuur. Op de reüniedag in 2007 werd Fred bovendien met zeventig procent van de stemmen uitgeroepen tot ‘Beste keeper van Cambuur’. Met de Leeuwarder Zaailandkrant blikt de stoere sluitpost terug op zijn tijd in Leeuwarden.


Vraag 

Op de eerste mooie lentedag van 2010 stapt Fred Grim (44) net van het trainingsveld af als we aankomen op het prachtige Ajax-complex ‘De Toekomst’, op een steenworp afstand van de machtige voetbaltempel ArenA. Nadat we Fred de hand hebben geschud, heeft hij in een mum van tijd een kop koffie geregeld, 

Frank de Boer in het voorbijgaan een schouderklopje gegeven en aan een jeugdspeler beloofd dat hij zijn wedstrijd komt bekijken. Fred Grim is als trainer van Jong Ajax (“Ik doe dat samen met Pieter Huistra, die jullie Friezen natuurlijk ook allemaal kennen”) ‘de man’ bij de beloften van Ajax, zoals hij eind jaren tachtig en begin jaren negentig de gevierde man was bij Cambuur. “Halverwege het seizoen 1986-87 haalde trainer Fritz Korbach mij van de bank van Ajax af, om in Leeuwarden te komen keepen”, vertelt Fred als we bijna vijftien jaar terug in de tijd gaan. “Ik weet nog heel veel van mijn Cambuur-tijd, omdat het grote indruk op mij maakte. Ik was een jonge prof die de opleiding bij Ajax had doorlopen, maar nog geen series wedstrijden in een eerste elftal had gespeeld. Er waren meerdere clubs geïnteresseerd, maar Korbach had me gevolgd en zijn ambities spraken me aan. Ik kwam meteen onder de lat te staan in december 1986, omdat Oscar Zijlstra kampte met rugproblemen. We speelden voor de eerste plek en er zaten tienduizend uitzinnige mensen op de tribune; Cambuur was voor mij als beginnend profvoetballer de ideale club om mijn carrière te beginnen.” Dat die voetballoopbaan tot de verbeelding spreekt, moge duidelijk zijn. De erelijst van Fred Grim is aanzienlijk, met onder andere vijf landskampioenschappen, drie keer de nationale beker en de winst in de Champions League. 


Dolblije doelman

Maar de eerste echte prijs die Fred als basisspeler won, was het kampioenschap met Cambuur in 1992. “Wát een ervaring was dat”, blikt de bescheiden ballenvanger terug. “Een geweldige belevenis. Zo apart. Het maakte een onuitwisbare indruk op me. Ik weet alles nog als de dag van gister. We draaiden met de spelersbus het Cambuurplein op, waar duizenden mensen stonden te feesten, te lachen en te huilen. Als je normaal gesproken dat plein oprijdt, is het rustig; er staan auto’s geparkeerd en er lopen wat mensen. Nu waren alle auto’s weg en stond het er zwart van de mensen. Wij spelers hingen uit de luiken van de bus en al schreeuwend en hossend kwamen we aan bij het stadion. Fans en even later ook spelers stonden op het dak van de oude tribunes en het werd de hele nacht een onbeschrijflijk groot feest.” 

 

Het hele artikel is te lezen in de eerst volgende Leeuwarder ZaailandKrant

18-3-2010 15:25 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Sport

Meer Sport