13 mei Henk Oly in HCL over de oudste geschiedenis van het Zaailand

Uitgaan

13 mei Henk Oly in HCL over de oudste geschiedenis van het Zaailand

LEEUWARDEN, mei 2012 - Zondag 13 mei vertelt Henk Oly aan de hand van kaarten, prenten en schilderijen over de historie van het Zaailand en omgeving van ca. 1450 tot 1850.


Rond 1500 kwam de eerste bebouwing in dit gebied: aan het Ruiterskwartier. Na de verbetering van de fortificatie werd er ook gebouwd aan de zuidzijde van de voormalige stadsgracht, aan het eigenlijke Zaailand. Activiteiten bleven vooralsnog beperkt tot bedrijvigheid als lakenweverij, bombazijnververij, estrikbakkerij en kuiperij. In 1697 werd een deel van het Ruiterskwartier ingericht als veemarkt. Pas na de demping van de oude gracht en de voltooiing van het Paleis van Justitie in 1851 ontstond een pleinachtige ruimte.

Locatie en organisatie: Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), Groeneweg 1. Aanvang: 14.00 uur.  Toegang: gratis.

Foto Collectie Historisch Centrum Leeuwarden:

Gevelsteen afkomstig uit het afgebroken pand Zaailand 74; het jaartal 1893 werd aangebracht na een verbouwing in dat jaar. In 1980/’81 is op deze locatie vervangende nieuwbouw verrezen, waarbij de steen is herplaatst.

 

 

3-5-2012 15:37 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan