13 mei Casablanca laatste 35mm vertoning, Filmhuis Leeuwarden gaat digitaal

Uitgaan

13 mei Casablanca laatste 35mm vertoning, Filmhuis Leeuwarden gaat digitaal

Leeuwarden, mei 2012 -  Zondag 13 mei draait om 20.15 uur de allerlaatste 35mm film in het huidige Filmhuis Leeuwarden. Van 14 t/m 16 mei wordt de projectietechniek in het Filmhuis volledig gedigitaliseerd. Het tijdperk van de analoge film wordt in het huidige filmhuis afgesloten met de ultieme filmklassieker Casablanca van Michael Curtiz uit 1942.


De twee 35mm projectoren worden vervangen door twee nieuwe digitale projectoren. Vanaf 17 mei wordt het reguliere programma weer hervat met alleen nog digitale films, maar aan de laatste 35mm vertoning wordt natuurlijk niet zomaar voorbij gegaan.

Het tijdperk van de analoge film wordt in het huidige filmhuis afgesloten met de ultieme filmklassieker Casablanca van Michael Curtiz uit 1942, met in de hoofdrollen de legendarische Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. De romantische film, die iedereen gezien zou moeten hebben op het witte doek, draait vanaf donderdag 10 tot en met zondag 13 mei. Met op de laatste dag, zowel ’s middags om 15.15 uur als ’s avonds om 20.15 uur, een speciale voorstelling met een korte inleiding over de toekomst van het Filmhuis en een kijkje in de cabine voor de laatste ‘spoelwissel’. Reserveren voor deze voorstellingen wordt sterk aanbevolen!

Omdat er nu nog enkele aanpassingen moeten worden gedaan in de cabine van het huidige filmhuis, had Film in Friesland liever gewacht met de digitalisering tot de verhuizing naar het nieuwe pand aan het Wilhelminaplein. Daar kan (vanwege een grotere cabine) ook weer een 35mm projector neergezet en gebruikt worden voor bijvoorbeeld de vertoning van klassiekers. De transitie in het huidige pand kon echter niet langer uitblijven, omdat de beschikbaarheid van nieuwe films op 35mm in razendsnel tempo geringer wordt.

Filmhuis Leeuwarden heeft voor de digitalisering evenals de meeste bioscopen en filmhuizen in Nederland aansluiting gevonden bij Cinema Digitaal, een initiatief dat de landelijke digitalisering van het Nederlandse bioscoop- en filmhuiswezen mogelijk maakt door een uniek samenwerkingsverband tussen exploitanten en distributeurs.

Bron: Filmhuis Leeuwarden

7-5-2012 13:11 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan