Land van belofte -  20 mei Fietsen langs kerken en kunst in de Greidhoeke

Uitgaan

Land van belofte - 20 mei Fietsen langs kerken en kunst in de Greidhoeke

Mei 2012 - Vanwege het enorme succes van vorig jaar, organiseren we rond Hemelvaartsdag voor een tweede keer ‘Fietsen langs kerken en kunst’. Op 12 en 13 mei en 17, 19, en 20  mei voert weer een achttien kilometer lange fietsroute u langs de kerken van Deinum, Blessum, Boksum, Leons, Baard, Easterlittens en Winsum. In elk van de kerken is dan een groot wandtapijt te zien van Janpeter Muilwijk.


In het Darwinjaar 2009 maakte Janpeter Muilwijk vier wandtapijten bij de Bijbelse scheppingsverhalen. Voor hem zijn het verhalen voor nu die hij verbindt met ons verlangen naar het goede. Deze vier tapijten vormen de basis van deze expositie.

Drie andere tapijten maken het zevental compleet: ‘De zwevende’, waarop een zwevende menselijke figuur zijn armen, zegenend naar ons uitstrekt, en twee werken uit 2011: ‘All right’ en ‘Druivenoogst’.  Janpeter Muilwijk vraagt met zijn werk aandacht voor de kwetsbare schoonheid van het bestaan. Vandaar de titel ‘Land van belofte’. Daarnaast verwijst die naar het weidse landschap van de Friese Greidhoeke dat in mei op zijn mooist is.

De route kan ook te voet worden afgelegd.
Alle kerken zijn ook te bereiken met de auto.

Openingstijden:
zaterdag 12 mei: van 14.00 – 18.00 uur
zondag 13 mei: van 13.00 – 18.00 uur
donderdag 17 mei: van 13.00 – 18.00 uur
zaterdag 19 mei    : van 13.00 – 18.00 uur
zondag 20  mei     : van 13.00 – 17.00 uur
Toegang : gratis

Officiële opening:
Zaterdag 12 mei om 13.00 uur in de Sint Jan van Deinum door Sible de Blaauw, hoogleraar vroegchristelijke kunst en architectuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen; met muziek van Gurbe Douwstra.

Officiële afsluiting:
Zondag 20 mei om 17.00 uur wordt het project in de Sint Margriet van Oosterlttens afgesloten met een programma van muziek en poëzie. Daaraan werken mee Tetsje van der Kooi, sopraan, Jinke Lyklema – van Weringh dwarsfluit en de cantorij van de hervormde streekgemeente Lankmeamert o.l.v. Simon Bouma.

Bustour:
Op Hemelvaartsdag 17 mei kunt u de tocht maken in een historische bus met Janpeter Muilwijk zelf als gids. De bus vertrekt om 13.00 uur vanaf het NS Station van Deinum.
Ter afsluiting van deze toer brengen Hinke Post - Knol en Adri Terlouw om 17.00 uur in de Sint Margriet van Boksum het Hooglied in de vertaling van Hugo Claus. Henk Lyklema (piano) en Jinke Lyklema – van Weringh (dwarsfluit) zorgen daarbij voor een muzikale omlijsting.

Kosten inclusief programmaboekje  €22,50; aanmelden via de website, of rechtstreeks bij Kees Iepema, tel. 058 2541525; e – mail : k.r.iepema@hetnet.nl
Maximaal aantal deelnemers: 42. Inschrijving in volgorde van binnenkomst.

Orgelbespeling
Op zondag 13 mei bespeelt Lucas Wiersema van 15.00 – 16.00 uur in de Mariakerk van Blessum het eenvoudige maar fraaie barokorgel uit 1659. De toegang is gratis.

Programmaboekje
Bij de tentoonstelling wordt een boekje uitgegeven met daarin het volledige programma, foto’s van de werktekeningen van de zeven wandtapijten, foto’s van het interieur en het exterieur van de zeven kerken, als ook een beschrijving van de wandtapijten en de kerkgebouwen.
Het kost €5,00 en is te koop in alle kerken. U kunt het ook bestellen via: adri.terlouw@planet.nl

Meer weten?
Meer informatie op : www.landvanbelofte.org

Afbeelding: Janpeter Muilwijk, detail van de werktekening van het tapijt ‘Voor de val’

8-5-2012 22:24 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan