‘Dier of ding?’ expositie in Leeuwarden over mensen en hun dieren

Uitgaan

‘Dier of ding?’ expositie in Leeuwarden over mensen en hun dieren

LEEUWARDEN, juni 2012 - persbericht - Vanaf 9 juni is de nieuwe tentoonstelling ‘Dier of ding?’ te zien in het Natuurmuseum Fryslân. Mensen en (hun) huisdieren, het blijft een boeiend onderwerp.


Er zijn honden die als mode speeltje op de arm van een filmster prijken en wekelijks naar de kapper gaan; terwijl ze ooit zijn begonnen als wolf, en later als jacht- of waakhond. Ook katten, paarden, schapen en konijnen waren vroeger om veel meer praktische redenen in de buurt van de mens. Tegenwoordig zijn ze meer huis- of zelfs troeteldier. De tentoonstelling ‘Dier of ding’ gaat over de eeuwenoude relatie tussen mens en dier. Een relatie die vanuit verschillende invalshoeken op een prikkelende wijze uit de doeken wordt gedaan en de bezoeker vooral tot nadenken aanzet.

Zonder landbouwhuisdieren had de mens het niet ver geschopt. Welke rol de huisdieren in onze ontwikkeling hebben gehad, kom je te weten als je de dieren zelf aan het woord laat of als je de wereld afreist via de digitale weg. Welk verhaal vertelt het trotse varken? Waar komt de parelhoen vandaan? Waarom kun je wel een paard of ezel als huisdier houden, maar geen zebra? En waar komt het woord klipgeit vandaan?

Om dieren te laten voldoen aan onze wensen hebben we ze gedomesticeerd. We hebben het uiterlijk en/of gedrag van een dier veranderd in ons voordeel. Maar het werkt ook andersom: de mens is zelf ook veranderd door het houden van dieren. We hoeven niet meer te jagen en het zware werk op het veld te doen, waardoor onze conditie niet meer zo groot is. We kunnen koemelk verteren, iets wat ons vroeger niet lukte, en we hebben ons emotioneel verbonden aan onze huisdieren. We kopen lekkere hapjes voor ze, geven ze speeltjes en lopen met schepjes en plastic zakjes rond om de hondenpoep op te ruimen, per hond zo’n 55 kilo per jaar!

In de expositie is een grote collectie huisdieren te zien. Bezoekers worden vergast op een bonte stoet aan hoenders, duiven, konijnen, katten en cavia’s. Verbaas je over de grote diversiteit aan hondenrassen, van de piepkleine pincher tot bullebak de Sint Bernhard. Maak kennis met dieren die om hun bijzondere kwaliteit als huisdier worden gehouden: de aardhommel, het knabbelvisje of de explosieven-speurrat. Ook de kop van topstier Celsius is er te zien, die heeft via kunstmatige inseminatie meer dan 700.000 nakomelingen over de hele wereld verwekt.

Wie de tentoonstelling bezoekt, krijgt de opdracht actief aan de slag te gaan. Op een levensgrote koe kan het Dieren-dilemma-spel gespeeld worden. De mening van de bezoekers speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe sta jij in relatie tot het dier? Beschouw je een dier als een levend wezen met gevoelens of is het een object waar we onbeperkt ons voordeel mee mogen doen? Er komen vragen voorbij over Blinde Kippen, Bontkragen en Nieuwe dieren zoals varkens die door genetische manipulatie 65% minder fosfor ‘uitstoten’.

 

 


Jan van IJken heeft de afgelopen jaren op uitmuntende wijze de bijna relatie tussen mens en dier in beeld gebracht. Een aantal van deze prikkelende foto’s is in de tentoonstelling opgenomen.

De expositie is te zien van 9 juni t/m 7 oktober 2012. Het Natuurmuseum Fryslân heeft onlangs de BankGiro Loterij Museumprijs gewonnen omdat dit museum zich het meest effectief en aansprekend richt op kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Ook deze tentoonstelling sluit helemaal aan bij de beleefwereld van kinderen.

De tentoonstelling is ontwikkeld door het Natuurmuseum Brabant en was eerder in Tilburg te zien. Het Dieren-dilemma-spel kan ook gespeeld worden via www.dierofding.nl


www.natuurmuseumfryslan.nl

 

 

5-6-2012 16:16 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan