Uitgaan

6 juli start gratis zomerse zondagmiddagconcerten Leeuwarden met Larissa Groeneveld

LEEUWARDEN, juli 2014 - Zondagmiddag 6 juli gaan de zomerse zondagmiddagconcerten in Leeuwarden van start. De zes concerten vinden plaats in de Doopsgezinde Kerk. De aanvang is 15.00. De toegang is gratis. Het initiatief van Stichting Appassionata biedt jong, veelbelovend  talent een podium.


De in binnen- en buitenland bekende celliste Larissa Groeneveld ondersteunt het initiatief van Stichting Appassionata om jong talent een podium te bieden. Larissa speelt op 6 juli samen met Hessel bij de Leij werken van Fauré en Von Zemlinsky. Zij soleert in Suite no. 5 in C van Johann Sebastian Bach. Hessel bij de Leij (23) uit Ryptsjerk, onlangs cum laude geslaagd als klassiek pianist, speelt solo werken van Claude Debussy.

Larissa Groeneveld
Haar opleiding volgde Larissa Groeneveld aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Dmitri Ferschtman, waar zij in 1990 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Zij zette haar studie voort bij Natalia Gutman aan de Hochschule für Musik in Stuttgart, en volgde lessen bij onder andere Mstislav Rostropovich, Daniel Shafran en Yo Yo Ma.


Met het Osiris Trio geeft zij naast de vele concerten in Europa, ook regelmatig concerten in Amerika, Zuid-Amerika en Canada. Het trio werd veelvuldig bekroond, onder andere in 1992 met de Philip Morris Finest Selection en de prestigieuze Annie Bosboom Prijs 1997. In 1996 speelden ze in de serie Rising Stars, georganiseerd door het Concertgebouw Amsterdam, waardoor ze zich presenteerden in de belangrijkste kamermuziekcentra van Europa en in Carnegie Hall in New York.


In 1988 debuteerde Larissa Groeneveld in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met het Tripelconcert van Beethoven. Sindsdien heeft ze als soliste met vele grote orkesten opgetreden, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Stuttgarter Philharmoniker, de Berliner Symfoniker en het St. John's Smith Square Orchestra. In 2005 speelde zij het celloconcert van Gulda met de leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
Zij is verbonden als hoofvak-docente aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voor cello en kamermuziek. Ook werkt zij met jong talent, verbonden aan het AMT, Academie Muzikaal Talent.
Larissa Groeneveld bespeelt een Domenico Busan cello uit Venetië, 1763.

Hessel bij de Leij
De uit Ryptsjerk afkomstige Hessel bij de Leij (23) is 22 januari 2014 cum laude geslaagd voor zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. De pianist studeerde bij Paul Komen en Nata Tsvereli en speelde tijdens zijn afstudeerconcert voor een volle concertzaal werken van Beethoven, Chopin en Saint-Saëns. De jury beloonde het werk van de jonge pianist met een 10. ‘Dit concert is de kroon op zijn werk’, zo meldt het juryrapport.
‘Tijdens zijn studie heeft Hessel een ontwikkeling doorgemaakt die fenomenaal te noemen is. Daarnaast is hij een veelzijdig musicus. Hessel participeerde tijdens zijn studie in meerdere muzikale projecten waaronder de opera ‘The Tsar, His Wife, Her Lover and His Head’, Carmina Burana en het Peter de Grote Festival. Voor het afstudeerconcert heeft Hessel gekozen voor een zwaar eindexamen-programma. Hij heeft vanavond laten horen wat hij allemaal kan. Zijn spel heeft ons ontroerd.’

De volgende concerten vinden plaats op:

13 juli

Rudmer de Vries, tenor
Frans Douwe Slot, piano

20 juli
Aristo strijkkwartet:
Evelien Jaspers - 1ste viool
Dmitry Ivanov - 2de viool
Sylvain Dessane - altviool
Als quintet spelen zij met:
Frans douwe Slot - piano

27 juli
Elisabeth Kooy - sopraan
Lyanne van Westen - viool
Eleanore Tan - cello
Gerwin Hoekstra - orgel

3 augustus
Coen Dijkstra - marimba
Christiaan van der Weij - saxofoon
Natalja Korobanjko - piano

10 augustus
Katrin Smith - hobo
Jelmer de Moed - klarinet
Gidon Laport - fagot
Rinske van Oosterhout - hoorn
Ivan Penkov - piano

De musici stellen zelf hun programma samen
.
Zij spelen werken van o.a. J.S. Bach, Beethoven, Chopin, Debussy, Händel, Mozart, Piazolla, Satie, Schumann en Vierne.

3-7-2014 10:33 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan