Zakelijk

Fries bedrijf boort naar aardwarmte in woonwijk Den Haag

Fries bedrijf boort naar aardwarmte in woonwijk Den Haag

LEEUWARDEN, 19 oktober 2010 - De Northern Dutch Drilling Company in Drachten, boort in een woonwijk in Den Haag naar aardwarmte. Gedeputeerde Galema is tijdens een werkbezoek onder de indruk geraakt van het project. ‘Fantastisch dat een Fries bedrijf dit kan, midden in een woonwijk.' 


De provincie Fryslân onderzoekt de mogelijkheden om aardwarmte toe te passen in de glastuinbouw bij Sexbierum. Aardwarmte is een vorm van energie die wordt toegepast door warm water diep in de aarde aan te boren en na gebruik weer af te voeren naar de oorspronkelijk aardlaag. De techniek, ook wel geothermie genoemd, levert een schone vorm van energie op.

Gedeputeerde Sjoerd Galema bezocht het project op uitnodiging van NDDC-directeur Wietze Otter. Het Friese bedrijf boort enkele maanden midden in een woonwijk in Den Haag Zuidwest. Het is de bedoeling dat daar 4000 woningen worden aangesloten op de geothermie. NDDC maakt twee boringen op ruim 2 kilometer diepte. Er zijn circa 80 werknemers bij betrokken.  

‘Dit biedt ook perspectief voor de provincie Fryslân. Het idee voor Sexbierum is hetzelfde,'zegt Galema. ‘Gebruik de warmte uit de aarde voor de kassen en voer het weer netjes af in een gesloten systeem. Na gebruik kan het water in de aarde weer opwarmen en pomp je het weer omhoog.' Galema is er trots op dat het bedrijf uit Drachten het project in Den Haag uitvoert. ‘Dat doen wij Friezen toch maar even.'

Aardwarmte Den Haag
Gemeente Den Haag, energiebedrijven Eneco en E.ON Benelux en woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen hebben de krachten gebundeld en Aardwarmte Den Haag v.o.f. opgericht om een uniek en duurzaam aardwarmteproject te realiseren. Aardwarmte Den Haag boort naar aardwarmte op ruim 2.000 meter diepte. Hiermee worden straks ruim 4.000 nieuwe en bestaande woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest verwarmd. Den Haag is de eerste stad in Nederland waarbij aardwarmte op zo’n grote schaal wordt toegepast. Op jaarbasis scheelt dat 5.000 ton CO2- uitstoot. Dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming.

 

Gemeente Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn. In Friesland wil Leeuwarden in 2020 energieneutraal zijn.

 


Aardwarmte in Nederland in de lift
Begin oktober 2010 ging een garantieregeling in voor boringen naar aardwarmte.

Het risico dat een boring niet in een goede watervoerende laag terecht komt, is nog altijd maar op beperkt schaal te verzekeren. Dit risico kan met behulp van de garantieregeling worden afgedekt. De verwachting is dat twijfelende ondernemers nu makkelijker het risico met een aardwarmte project zullen aandurven.

Aardwarmteprojecten kunnen bij voldoende hoge energieprijzen en onder de juiste voorwaarden rendabel worden geëxploiteerd.
Bron: New-energy.tv

 

 

 


20-10-2010 10:48 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk