ICT ondernemer Jan Harmen Akkerman -  Franeker heeft mij gevormd

Zakelijk

ICT ondernemer Jan Harmen Akkerman - Franeker heeft mij gevormd

Jan Harmen Akkerman is een buitenbeentje. In positieve zin: het ondernemen zit hem van jongs af aan in het bloed. Op zijn dertiende begonnen met websites maken, gingen de zaken zo goed dat hij op zijn zestiende personeel in dienst kon nemen.


Twaalf jaar later is de pas 28-jarige Franeker ondernemer algemeen directeur van webdesignbedrijf ICIT. En ook met Elektrokoopjes.nl timmert hij aan de weg. Wat is het geheim van zijn succes?

 

De wieg van Jan Harmen Akkerman stond in Kootstertille. Maar hij bleef niet lang wonen in de Wâlden, begin jaren negentig verhuisde hij met zijn ouders naar Franeker. Deze gebeurtenis zou zijn leven gaan bepalen. Akkerman: “Franeker heeft mij gevormd. Ineens woonde ik in een stad, vol winkels, ondernemers en kansen.”


ICIT op Kie?
Anno 2010 werken bij ICIT 25 mensen, verdeeld over twee vestigingen: één op de Prins Hendrikkade in Franeker en één in Amsterdam. Er zijn vergevorderde plannen voor de bouw van een nieuw pand op industriegebied Kie. Het hoofdkantoor blijft in Franeker. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de werkgelegenheid in deze stad. Alsof hij het nog niet druk genoeg heeft met ICIT en het al even succesvolle Elektrokoopjes.nl, de op twee na grootste onlinespeler op de Nederlandse markt voor wit- en bruingoed, staan bovendien nieuwe zakelijke initiatieven op de rol. Maar daarover hult Akkerman zich vooralsnog in stilzwijgen.

Nummer 1 van Nederland

ICIT, dat onder andere Zorggroep Noorderbreedte als opdrachtgever heeft, is uitgegroeid tot een toonaangevend internetbedrijf. Dit jaar riep het vakblad Emerce het bedrijf uit tot de nummer 1 van Nederland op het gebied van content management systemen (CMS). Logisch dat de gemeente Franekeradeel aanklopte voor de ontwikkeling van een CMS voor de website www.franekeradeelactief.nl. Een project om haar inwoners te stimuleren tot meer sporten en bewegen. Komt een drukbezette ondernemer als Akkerman zelf eigenlijk nog wel aan sporten toe? “Elke vrijdagavond sla ik met andere regionale ondernemers een balletje op de Franeker tennisclub. Niet voor niets hangt op mijn kantoor een bordje met daarop de volgende tekst: 'Stel je in het leven twee doelen: Krijgen wat je wilt en vervolgens daarvan genieten.' Werk is niet alles.”

Alles kan
Akkerman draagt Franeker een warm hart toe. Acht jaar lang maakte hij deel uit van het bestuur van de Stichting Agrarische Dagen Franeker. Sinds dit jaar zit hij in de organisatie van het Franeker Rock 'n Roll Festival, dat 4 mei 2011 de stad voor de tweede keer zal onderdompelen in de nostalgische sfeer van de jaren vijftig. “Dat festival organiseren geeft me echt een kick. Alles bindt mij en Franeker samen.” Voor jongeren met ondernemersambities heeft Akkerman ten slotte de volgende gouden tip: “Blijf je doelen nastreven. Alles kan!”


Ook te lezen in de Leeuwarder Zaailandkrant, editie 10 - 2010

27-10-2010 10:10 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk