Zakelijk

Grootste bouwers verliezen bijna 3 miljard omzet, meer ellende onderweg

Den Haag - De vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland hebben vorig jaar 2,7 miljard euro aan omzet verloren. Het gezamenlijk bedrijfsresultaat liep met ruim een half miljard terug.  Dat blijkt uit de Cobouw 50, het overzicht van de meest vooraanstaande bouwers, installateurs en ingenieursbureaus.


Meer ellende is onderweg voor de bouw, waarschuwt Bouwend Nederland-directeur Jan van Tuinen in de speciale bijlage die op donderdag 28 oktober bij vakdagblad Cobouw verschijnt. Volgens Van Tuinen  stijgt het aantal faillissementen onder de lidbedrijven van de bouworganisatie dit jaar tot boven de honderd. "De teller stond begin oktober al op 84. Ter vergelijking: net voor het uitbreken van de crisis gingen jaarlijks gemiddeld 45 aannemers onderuit", aldus Van Tuinen.

Een toenemend aantal bouwbedrijven staat het water aan de lippen. Dat leidt op tal van plaatsen tot schrappen van arbeidsplaatsen. Van Tuinen houdt het momenteel op zo'n duizend bouwbanen per maand. Daarbij gaat het inmiddels om de harde kernen van de bouwbedrijven. In de burgerlijke en utiliteitsbouw gaat 10,5 procent van de banen verloren, in de infra 3,5

Ook de bouwdeskundigen van accountantskantoor PwC zijn ronduit somber. Hoeveel ondernemingen uiteindelijk zullen omvallen, is volgens hen vooral afhankelijk van de banken. Die houden momenteel, mede uit eigenbelang, veel bouwers overeind. "De vraag is hoelang nog", stelt Edmond Verstraete, voorzitter van de vakgroep bouw van PwC in de Cobouw 50.

De Cobouw 50
Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Cobouw in nauwe samenwerking met de rekenmeesters van PwC de 50 grootste bouwbedrijven van Nederland gerangschikt naar hun omzetten. Maar niet alleen de omzetten, ook de nettowinstpercentages, solvabiliteit, omzet per medewerker en het eigen vermogen zijn onder een vergrootglas gelegd. Hetzelfde is gedaan voor de 20 grootste installateurs en de 20 grootste ingenieursbureaus.

 

De lijsten leverden voldoende stof op voor 108 pagina's met journalistieke verhalen over de stand van zaken in Nederlands grootste sector: de bouw.

Naast interviews met de onderzoekers van PwC, de directeur van Bouwend Nederland, de directeuren van de meest succesvolle bedrijven in de Cobouw 50 ook een vraaggesprek met Bjarne Mastenbroek, voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Mastenbroek is zo mogelijk nog somberder over de toekomst: "We staan aan het einde van een doodlopende straat. Het bouwniveau keert nooit meer terug naar dat van voor de crisis."

Beste opdrachtgever in de bouw

Naast de kille cijfers liet Cobouw onderzoeksbureau TNS/Nipo een grootscheeps onderzoek doen naar wie door de Nederlandse bouwprofessionals als beste opdrachtgever wordt gezien. TNS/Nipo vroeg ruim 2200 in de bouw werkzame managers naar hun favoriete opdrachtgever. De overheid scoorde, niet geheel onverwacht, erg goed. Maar daar waar het Rijk jaarlijks het meeste geld te verdelen heeft, werken de grote bouwers liever voor gemeenten en waterschappen. Vooral omdat ze het persoonlijke contact met die opdrachtgevers waarderen.

 

 

 

29-10-2010 13:27 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk