Ondernemersfamilie Kas -

Zakelijk

Ondernemersfamilie Kas - "In een hechte familie moet je altijd op elkaar kunnen rekenen"

Sint-Jacobiparochie is een van de bedrijvigste dorpen in Het Bildt. Wijd en zijd bekend is de ondernemersfamilie Kas. Moeder IJmie is eigenaar van een van de leukste winkels van de Noordwesthoek: Kas Feestkleding.


Zoon Rits is mede-eigenaar van RITTersverhuur en zoon Rintje staat als fulltime zanger/muzikant al bijna twintig jaar op de bühne. Een familie van ondernemende Bildtkerts die zich thuis voelen in Sint-Jacobiparochie.

Op de hoek van het Oosteinde in Sint-Jacobiparochie valt de kleurrijke etalage van Kas Feestkleding meteen op. Met Halloween voor de deur en Sinterklaas in aantocht is het er gezellig druk. Ook dit jaar verwacht IJmie Kas veel sinterklaaskostuums en vrolijke pietenpakken te verhuren. Tussendoor helpen haar vier medewerksters klanten die iets anders zoeken, bijvoorbeeld voor een bruiloft, vrijgezellenfeest of playbackshow. IJmie: “Je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het, van Teletubbiepakken en monnikspijen tot flowerpowerkleren en jacquets. Compleet met accessoires als hoeden, brillen en baarden.”

Creatieve ondernemer
Ruim dertig jaar geleden begon IJmie met het naaien van cowboykostuums voor haar kinderen en kleding voor de carnavalsploeg. Gaandeweg leerde ze haar creativiteit te combineren met het ondernemerschap. IJmie: “Na diverse omzwervingen door Sint-Jacobiparochie betrok ik uiteindelijk het huidige pand. Mond-tot-mondreclame zorgde ervoor dat klanten uit heel Friesland de zaak al snel wisten te vinden. Bijvoorbeeld Friezen die in het zuiden carnaval gaan vieren.” Hoewel de meeste klanten vrolijk langs de rekken lopen, zijn er ook klanten die hem een beetje knijpen. “Tegen hen zeg ik altijd: je maakt het zo bont als je zelf wilt.”

Rits en Rintje
De passie voor ondernemen brachten IJmie en haar echtgenoot Jouke over op zoons Rits en Rintje. “Mijn man en ik hebben hen altijd gestimuleerd om te doen wat ze zelf willen en daarin te geloven.” En die wijze les namen ze ter harte. Rits Kas is mede-eigenaar van RITTersverhuur. Een bedrijf dat onder andere tenten, toiletwagens en springkussens verhuurt. Broer Rintje, die vroeger al op zijn loophek liep te drummen, is de voormalig voorman van feestband Lays. Tegenwoordig treedt hij bijna wekelijks op met het Rintje Kas Orkest en de Rintje Kas Band. Bijvoorbeeld op 6 november tijdens het Bildts Songfestival. En als het zo uitkomt, helpen hij en zijn broer hun ouders of elkaar. IJmie: “In een hechte familie moet je altijd op elkaar kunnen rekenen, ondernemer of niet.”  

Kas Feestkleding (IJmie Kas): www.kasfeestkledingverhuur.nl
RITTersverhuur (Rits Kas): www.rittersverhuur.nl

Zanger/muzikant Rintje Kas: www.rintjekas.nl

 

 

Dit artikel verscheen ook in de Leeuwarder Zaailandkrant, editie 10 - 2010

29-10-2010 10:15 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk