Bij Solyda hebben startende ondernemers toekomst

Zakelijk

Bij Solyda hebben startende ondernemers toekomst

“Stichting Solyda is een jong en dynamisch re-integratiebedrijf in Leeuwarden”, vertelt directeur Xavière Kolk. De geboren Almelose voelt zich als een vis in het water in Fryslân en heeft haar sporen al verdiend in de Friese samenleving.


Sinds 2008 timmert haar onderneming goed aan de weg, het gaat zo goed dat Solyda vanaf februari 2010 is gehuisvest op de tweede verdieping in het gebouw van de Arbo-Unie aan de Oostergoweg 10 in Leeuwarden. “ We richten ons vooral op startende ondernemers, die na onze begeleiding vrij snel hun vleugels uitslaan. Het zijn allemaal enthousiaste mensen, die vooral door het ondernemerschap blijk geven van inzicht en doorzettingsvermogen.” Ze weet waarover zij praat, zij is zelf ervaringsdeskundige en heeft vanuit een uitkeringssituatie haar bedrijf opgestart. Haar kennis en ervaring zet zij volop in voor de starters.

Jong Ondernemen
Xavière heeft iets met jongeren, naast moeder van twee kinderen en de derde die zich deze maand zal aandienen, is Kolk coach/docente geweest op het Friesland College. Met die ervaring is Solyda nu gestart met een nieuw project: Jong Ondernemen. “ Jongeren zetten hun ideeën graag in de markt, ze willen laten zien dat ze wat waard zijn in de maatschappij. Ze willen hun leven in eigen hand nemen. Deze doelgroep heeft veel creativiteit en weet met de goede begeleiding van mijn bedrijf zich prima te ontplooien richting ondernemerschap, een baan of studie.” Het aansprekende voorbeeld is  Michel Norbruis die met zijn 21 jaar directeur is van het inmiddels goeddraaiende callcenter Nordcall.

Nieuwkomers
Solyda is ook betrokken bij het project van nieuwkomers in de gemeente Smallingerland.  Het is een pilot die een kans biedt aan allochtone Nederlanders om ondernemer te worden of een baan te vinden. De deelnemers worden voor uiteenlopende disciplines opgeleid, zo is er een schoonheidsspecialiste in het bestand maar ook een rijinstructeur die 7 talen spreekt. De aspirant- rijinstructeur is zeer enthousiast over de begeleiding. Hij zit nu in een traject, waar hij eigenlijk jaren op heeft gewacht. Dankzij Solyda is hij begonnen met zijn opleiding in Drachten. Naast training biedt Solyda coaching om de starters individueel op een onderdeel bij te spijkeren.
 
Uitzendbureau
Gestart uit idealisme is Solyda nu een commercieel bedrijf met een warm hart. Er zijn vergevorderde plannen om uit te breiden naar de uitzendbranche. “Vreemd is dat niet. We krijgen door ons re-integratiewerk steeds meer mensen op ons pad, die op zoek zijn naar een tijdelijke baan. We worden door bedrijven aangeschreven om personeel voor de vacatures te zoeken”, zegt Xavière. Haar steun en toeverlaat in Solyda is haar man Raymond Kolk die zonodig als klankbord fungeert en die de plannen van zijn echtgenote regelmatig praktisch ondersteunt. Deze wisselwerking is de garantie voor groei van Solyda. Het huidige personeelsbestand bestaat momenteel uit 4 mensen.

Solyda is een begrip in Fryslân. Binnenkort gaat het re-integratiebedrijf zijn vleugels uitslaan in Groningen. Eigenlijk is Solyda op alle markten thuis en biedt volop mogelijkheden.(www.solyda.nl)

Dit artikel is ook te lezen in Stadsblad Liwwadders nr 129, editie oktober 2010

 

 

 

4-10-2010 12:29 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk