Leeuwarder OndernemersFonds heeft veel bereikt in één jaar

Zakelijk

Leeuwarder OndernemersFonds heeft veel bereikt in één jaar

Het Leeuwarder OndernemersFonds (LOF) is opgericht om de collectieve belangen van ondernemers in de gemeente Leeuwarden te behartigen en te financieren. In ruim een jaar is het volledige budget teruggegeven aan de ondernemers.


De Taptoe, de Sinterklaasintocht, Ljouwert Culinair, het project Collectief Winkelverbod, sfeerverlichting in de binnenstad en het aanstellen van een parkmanager zijn allemaal activiteiten die LOF (mede) financiert.

Het fonds is van en voor de ondernemers, legt fondsmanager Ali de Jong uit. “Dat betekent dat het geld dat alle ondernemers opbrengen, weer ten goede komt aan die ondernemers zelf. Door de krachten te bundelen ontstaat een gunstiger ondernemingsklimaat.” LOF wordt gekenmerkt door transparantie, vervolgt De Jong. “Als bestuur toetsen we niet inhoudelijk, maar alleen de vragen: dient het initiatief een collectief doel? Wordt de aanvraag gedaan door een collectief van ondernemers? Vindt het plaats in Leeuwarden? Past het binnen de beschikbare trekkingsrechten? Deze rechten worden bepaald door de wijkgrenzen en de bijdrage van elke afzonderlijke ondernemersvereniging. Het budget is voor iedere ondernemer beschikbaar.”

Eigen drive
Pieter Douma, de kersverse bestuursvoorzitter, is al vanaf de start in het bestuur van LOF actief als vertegenwoordiger van het Grootbedrijf. Douma is operationeel directeur van Laco Crumbs, onderdeel van Koopmans Koninklijke Meelfabrieken. Recent heeft hij de voorzitterstaken overgenomen van vertrekkend voorzitter Klaas van den Berg. Voor Douma is deelname aan het fonds een vanzelfsprekendheid. “Je hebt er zelf voordeel van en laat tegelijkertijd ook anderen profiteren. Koopmans wil niet alleen nationaal opereren, maar ook graag een bijdrage leveren aan het versterken van het ondernemersklimaat in Leeuwarden. Daarnaast ben ik trotse inwoner van deze stad en heb ik mijn geheel eigen drive om er wat van te maken. Er zijn kartrekkers nodig om dit soort initiatieven draaiende te houden. Laat mij dat een aantal jaren doen. Er is soms maar een klein duwtje nodig om grootse initiatieven te ontplooien.”

Niets dan LOF
De Jong heeft als fondsmanager een spilfunctie tussen organisatoren en de aangesloten verenigingen van ondernemers. Zij ziet van dichtbij veel mooie initiatieven opbloeien. “Ons speerpunt voor 2010 was om meer contact te krijgen met de afzonderlijke wijken en ondernemers actief te stimuleren om collectieven te vormen. Vanuit diverse wijken zie je nu steeds meer betrokkenheid ontstaan.”

Douma kijkt dan ook met trots terug op de relatief korte periode dat LOF nu actief is. “We hebben heel veel gerealiseerd. In dik een jaar tijd hebben we het volledige budget teruggegeven aan de ondernemers. En daarop mogen we trots zijn. Natuurlijk is er altijd ruimte voor nieuwe initiatieven. Er is alleen geen onbeperkte pot met geld beschikbaar. Op is op.” Vol vertrouwen kijken De Jong en Douma uit naar de evaluatie van de afgelopen proefperiode door de gemeente in 2011. Ze verwachten niets dan LOF.

 

Dit artikel is ook verschenen in Stadsblad Liwwadders november 2010, nummer 130

Website: Leeuwarder OndernemersFonds
 

 

10-11-2010 11:53 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk