Zakelijk

Groene stroom krijgt toch voorrang op electriciteitsnet

Groene stroom krijgt toch voorrang op electriciteitsnet

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil zo snel mogelijk de voorrang van groene stroom op het elektriciteitsnet regelen. Dit was al besloten door de Tweede Kamer. Zijn voorganger minister Van der Hoeven zag hier kort voor haar aftreden echter vanaf.


'De voorrang voor groene stroom is te essentieel voor het van de grond komen van duurzame elektriciteit in Nederland waardoor dit niet kan wachten', aldus Verhagen. De minister schrijft de brief in verband met een wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt.

'De inzet van mijn beleid is dat we in Nederland op zo kort mogelijke termijn zekerstellen dat ook in situaties van transportschaarste duurzaam geproduceerde elektriciteit onbelemmerd getransporteerd kan worden. Er moet dus snel een volwaardig en transparant systeem van congestiemanagement worden gerealiseerd waarbij duurzame energie voorrang krijgt op het net', aldus de minister in een brief aan de Eerste Kamer.

Wel zullen de afnemers, de gebruikers van elektriciteit opdraaien voor de transportkosten. Dat is in tegenstelling met het wetsvoorstel. Daarin is bepaald dat de kosten worden neergelegd bij de producenten van grijze elektriciteit.
Verhagen wil wel serieus onderzoeken of het mogelijk is dat producenten van elektriciteit meebetalen aan de transportkosten die voortvloeien uit de filevorming in het aanbod van elektriciteit.

De problemen doen zich voor vanaf 2012. Dan gaan de kolen- en gascentrales draaien die op dit moment in de Eemshaven worden gebouwd.

Bronnen:
Rijksoverheid, 10 november 2010  
Brief aan de Tweede Kamer, 10 november 2010 (pdf, 2 pag.)

 

11-11-2010 10:27 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk