Zakelijk

Minder werklozen, bedrijfsinvesteringen lager, stemming consumenten beter

Minder werklozen, bedrijfsinvesteringen lager, stemming consumenten beter

De werkloosheid blijft dalen, de bedrijfsinvesteringen waren in september lager en het vertrouwen van consumenten is het hoogst van de afgelopen drie jaar.


Minder werkloosheid, bedrijfsinvesteringen lager, stemming consumenten beter

In oktober 2010 waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 410 duizend werklozen. Dit zijn er 2 duizend minder dan in september. Oktober is de achtste maand op rij waarin de werkloosheid daalde.

In Friesland is de  werkloosheid licht gestegen naar 20.603. een toename van 43.


Er waren in oktober ook 2 duizend werklozen minder dan een jaar eerder. In Friesland nam de werkloosheid juist toe met 414 t.o.v. een jaar eerder.

 

De werkloosheid onder jongeren was veel lager en die onder 45-64-jarigen juist veel hoger dan in oktober 2009. Het aantal werkloze 25-44-jarigen veranderde nauwelijks.


Gemiddeld was in oktober 5,0 procent van de beroepsbevolking werkloos. Met 9,9 is het percentage werklozen onder de beroepsbevolking bij jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar het hoogst.

Consumentenvertrouwen blijft negatief, maar groeit

De stemming onder consumenten verbeterde voor de tweede maand op rij. In november kwam de indicator van het consumentenvertrouwen uit op -7. Dit is 3 punten hoger dan een maand eerder. Het vertrouwen is bijna drie jaar niet zo hoog geweest.


Consumenten waren in november vooral minder pessimistisch over het economisch klimaat. Dit onderdeel van het consumentenvertrouwen steeg 4 punten en kwam uit op -6. Daarbij verbeterde het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden het meest. De kijk op de economische situatie in de komende 12 maanden verbeterde eveneens. Bij deze deelvraag van het vertrouwen zijn er inmiddels weer meer optimisten dan pessimisten.

De koopbereidheid veranderde in november weinig. Deze deelindicator van het vertrouwen steeg 1 punt en kwam uit op -8. Consumenten waren minder negatief over hun eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden. Ze vonden de tijd ook minder ongunstig voor het doen van grote aankopen. Hun stemming over de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden was echter iets pessimistischer dan een maand eerder.

Het CBS vraagt consumenten elke maand ook waarop zij zouden bezuinigen bij een daling van hun netto inkomen. Een op de vijf kiest voor vakantie en uitgaan. Duurzame artikelen (als televisies, computers en camera’s) worden ook door een op de vijf consumenten genoemd. Een op de tien zou bezuinigen op de auto. Slechts een op de zestien consumenten denkt te besparen op voeding, dranken en tabak.
In september 2010 was het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa 4,8 procent kleiner dan in september 2009. De afname is groter dan in augustus, toen de krimp 1,1 procent bedroeg.

Bedrijfsinvesteringen kleiner, bezettingsgraad blijft historisch laag

In september 2010 was het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa 4,8 procent kleiner dan in september 2009. De afname is groter dan in augustus, toen de krimp 1,1 procent bedroeg.

 

De bezettingsgraad en het oordeel van de ondernemers wijzen niet op een duidelijk herstel van de bedrijfsinvesteringen. De krimp van de bedrijfsinvesteringen ging samen met een lage bezettingsgraad van de bestaande productiecapaciteit in de industrie. Deze bedroeg in oktober 80,6 procent. Hoewel dit iets hoger is dan in juli, is de bezettingsgraad historisch gezien nog steeds laag. In oktober was het aantal ondernemers in de industrie dat hun productiecapaciteit te groot vond nagenoeg gelijk aan het aantal dat hun capaciteit als te klein beoordeelde.

 

Bron: CBS

18-11-2010 16:51 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk