Zakelijk

TenneT mag investeren, transporttarieven stroom gaan omhoog

TenneT krijgt van de kartelwaakhond NMa meer ruimte om te investeren in het hoogspanningsnet. Hierdoor gaan de transporttarieven voor stroom verder omhoog.


Het Financiële Dagblad meldt dat TenneT de tarieven voor het transport de komende drie jaar jaarlijks met 5,6% mag verhogen. Dat moet worden opgebracht door Nederlandse bedrijven en consumenten.

De tarieven van Tennet mogen omhoog, omdat het bedrijf voor grote investeringen staat.
Zo heeft het o.a. een nieuw noord-west 380kV hoogspanningsnet in de planning. Die is o.a. bedoeld om elektriciteit van de drie nieuwe energiecentrales - waaronder twee kolengestookte centrales -  aan de Eemshaven naar de Randstad te transporteren. In totaal gaat het om 4.000 MW. Voor dat nieuwe net is de route over Wirdum één van de mogelijkheden.

Maar ook voor de  twee nieuwe kerncentrales in Nederland, de aanvragen zijn de deur uit,  zijn nieuwe hoogspaningsnetten nodig. Vorige week werd bekend dat de voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Essent, zes provincies en een aantal gemeenten, een tweede kerncentrale willen bouwen bij Borssele met een vermogen van 2.500 MW.  Samen vormen de aandeelhouders, waaronder de Nieuw Stroomland gemeenten Leeuwarden, Menaldumadeel en Littenseradiel, bedrijf Energy Resource Holding (ERH). Het bedrijf is al voor de helft eigenaar van de huidige kerncentrale in Borssele.

 

Ook bereidt TenneT het hoogspanningsnet voor op aansluiting van grote duurzame energiebronnen, zoals van de windturbines in de Noordzee.

 

Bronnen:
NMA
TenneT

 

14-9-2010 11:21 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk