Duurzaam installateur Johan Dijkstra - ‘Verwarmen en koelen met de zon’

Zakelijk

Duurzaam installateur Johan Dijkstra - ‘Verwarmen en koelen met de zon’

Met het hoogste aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking, kunnen we stellen dat leven en werken met zonne-energie voor particulieren en bedrijven behoorlijk leeft in Friesland. Duurzaam installateur Dijkstra speelt daar als aanbieder in Friesland verstandig op in met een revolutionair hybride verwarming- en koelsysteem.


Directeur Johan Dijkstra: “Ons systeem maakt dankbaar gebruik van de zon, die ons gratis warmte en koeling bezorgt.” Vanaf heden is dit baanbrekende systeem voor iedere particulier en ondernemer beschikbaar…

Zo op het eerste gezicht lijkt het misschien wat paradoxaal, de slogan ‘Verwarmen en koelen met de zon’. Dat de kreet allesbehalve tegenstrijdig aan zichzelf is, wordt duidelijk als we uitgebreid over het onderwerp ‘duurzame energie’ praten met directeur Johan Dijkstra van Installatietechniek Dijkstra. Het familiebedrijf aan de Poptawei in Leeuwarden wordt al drie generaties lang gerund door de Dijkstra’s en men is in de loop der jaren uitgegroeid van dorpssmid tot installateur. Anno 2010 levert de onderneming, die is gevestigd in een voormalige boerderij aan de oude rijksweg van Leeuwarden naar Marssum, behoorlijk wat meer dan alleen installatiewerk. Installatietechniek Dijkstra biedt een bijzonder ‘Energie Bespaar Concept’ aan voor particulieren, bedrijven en instanties. Het gaat om een hybride verwarmingssysteem dat kort kan worden samengevat als een duurzame, comfortabele en innovatieve manier van verwarmen en koelen die het bovendien mogelijk maakt om van de gasrekening af te komen. Het kantoor en het woonhuis van Johan Dijkstra zijn al uitgerust met de nieuwe installatie, met het doel als praktijkvoorbeeld te dienen. De Gemeente Leeuwarden - die duurzaam bouwen, energiezuinige en comfortabele panden en het beperken van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen erg belangrijk vindt- heeft subsidie toegekend aan de projectpilot van Dijkstra. Bouwe de Boer, energiecoördinator voor de gemeente Leeuwarden en projectmedewerker voor de provincie Fryslân, erkent daarmee het belang van het revolutionaire nieuwe systeem.

Energiekosten omlaag & gas eruit!
Johan Dijkstra legt uit waarom juist zijn bedrijf zo vernieuwend te werk gaat op het gebied van energiebesparing. “Ons bedrijf heeft aardig wat ervaring in duurzaamheid, wij noemen onszelf dan ook ‘duurzaam installateur’. Zo profileren wij ons ook. De toekomst zal steeds meer in het teken staan van energie besparen en duurzaam bouwen en wonen; ik heb me altijd geïnteresseerd voor dit gebied en dat zie je ook binnen ons bedrijf terug. We gebruiken naast dit hybride verwarmingssysteem bijvoorbeeld ook zuinige LED-verlichting die op beweging reageert en uit zichzelf aangaat als het begint te schemeren en uit blijft als er voldoende licht is. Binnen ons bedrijf ben ik bezig om de energierekening zo laag mogelijk te krijgen; we willen de gasrekening eigenlijk helemaal kwijtraken.” Johan Dijkstra zet uiteen waarom het voor particulieren en ondernemingen een groot voordeel oplevert, als men zo’n installatie aanschaft. “Voor vrijwel iedereen geldt, dat de maandelijkse energierekening eigenlijk veel te hoog is; het bedrag dat je aan energie betaalt, gaat steeds meer lijken op het bedrag dat je aan hypotheek kwijt bent. Als je de kostenpost ‘energie’ gaat vermarkten en je schaft er een duurzame installatie voor aan die je in je hypotheek laat meenemen, heb je er het voordeel van de hypotheekrenteaftrek van. Daarna zal je gasverbruik aanzienlijk dalen doordat de zuinige installatie zijn vruchten afwerpt en dat is een prettige ontwikkeling, aangezien de gasprijs juist nog meer zal stijgen; die is de afgelopen tien jaar namelijk ook al verdrievoudigd. Behalve het fors terugdringen van de maandelijkse energiekosten, vinden we het natuurlijk ook erg belangrijk dat we een steentje bijdragen aan het verminderen en compenseren van de CO2-uitstoot; het streven is om CO2-neutraal te worden.”

Verstandig & voordelig
Beide doelstellingen zijn te realiseren met het nieuwe idee van ‘Verwarmen en koelen met de zon’. Johan Dijkstra geeft uitleg en neemt zijn kantoor en woonhuis als voorbeeld. “Het basisidee berust op het verwarmen van het pand met behulp van de zon. Daarvoor zijn collectoren op het dak gemonteerd die de warmte opvangen van de zon; deze collectoren hebben 30% meer opbrengst dan standaard collectoren. De opgenomen warmte wordt opgeslagen in een buffervat met een grote hoeveelheid water en kan vervolgens worden gebruikt voor radiatoren en vloerverwarming, maar ook voor warm sanitair water om bijvoorbeeld mee te douchen. In hartje zomer, als er weinig tot geen ruimten verwarmd hoeven te worden, wordt het warme water door middel van een adsorptiekoelmachine omgezet in koud en gebruikt om de vertrekken in een huis of bedrijfspand te koelen. Een adsorptiekoelmachine heeft namelijk warm water nodig om te kunnen koelen. Grotendeels hetzelfde principe als een campingkoelkastje”, vertelt Dijkstra tevreden. Het gaat hier dus om het inzetten van gratis warmte ten behoeve van airconditioning; een uitvinding die revolutionair mag worden genoemd op het gebied van verstandig en voordelig met energie omspringen. “Een airco verbruikt doorgaans veel stroom, die je uit het stopcontact moet halen; ons koelsysteem werkt met warm water dat we gratis van de zon krijgen”, vat Dijkstra treffend samen. Op de zomerdagen dat er door bewolking geen volle zon op het dak staat, is er wat minder energie beschikbaar om te koelen, maar de koelingsbehoefte is dan natuurlijk ook minder. Het systeem is fascinerend doordacht en klopt aan alle kanten.

Warmte in de winter
Ook in de winter, als de hoogste warmtebehoefte van het jaar geldt, kan de winterzon voor een hoge opbrengst zorgen. Zo hoog zelfs, dat de gevraagde warmte vrijwel gratis is. Op dagen met veel wolken en sneeuw gebruikt Johan Dijkstra een houtpelletkachel die brandt op houtvezels. Dijkstra gebruikt dus helemaal geen stroom of gas om zijn huis en kantoor te verwarmen: “Die houtvezels komen van bomen die tijdens hun leven al zoveel CO2 hebben opgenomen dat je nu kunt stellen dat je CO2-neutraal bezig bent.” Zo’n kachel is echter geen vereiste om het hybride verwarmingssysteem aan te schaffen; op de bewolkte winterdagen zou men er alsnog voor kunnen kiezen, om gebruik te maken van de CV-ketel of gaskachel; de jaarlijkse besparing blijft ook dan nog steeds groot. Ondernemingen die voor hun bedrijfspand (nieuw of renovatie) gebruik willen maken van het ingenieuze systeem van zonnecollectoren, een warmte- en koelbuffer en een adsorptiemachine, komen in aanmerking voor een aantrekkelijke investeringsaftrek; dit onderstreept tevens de waarde die de regering hecht aan dit duurzame, energiebesparende systeem.

Installatietechniek Dijkstra
Poptawei 180
8919 AM Leeuwarden
Tel. 058 - 25 19 226
www.DijkstraBV.nl

20-9-2010 14:41 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk