Zakelijk

Zonne-energie wereldwijd verdubbeld, Nederland loopt hopeloos achter

Zonne-energie wereldwijd verdubbeld, Nederland loopt hopeloos achter

UTRECHT, 28 februari 2011 - De markt voor zonne-energie is in 2010 opnieuw meer gegroeid dan alle deskundigen hadden voorspeld. Wereldwijd kwam er 15 Gigawatt (15.000 Megawatt) aan stroom uit zonnepanelen bij.


Topsprekers belichten 'solar future' in NL
 Het grootste deel daarvan, 12.000 Megawatt, werd in Europa geïnstalleerd met Duitsland opnieuw als absolute koploper. Daar installeerden mensen voor 7500 Megawatt aan zonne-energie. Met de 28.000 Megawatt aan zonnepanelen die er nu in Europa staan kunnen 10 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.

In sommige landen nadert zelfs het moment dat zonne-energie goedkoper is dan stroom uit het elektriciteitsnet. ,,Wereldwijd is de markt met 90 procent gegroeid. Dat is bijna een verdubbeling. De afgelopen tien jaar bleken de voorspellingen telkens te pessimistisch," stelt CEO Edwin Koot van Solarplaza. Zijn bedrijf organiseert overal ter wereld topconferenties en neemt ondernemers mee op handelsreizen naar landen als China en Taiwan, waar inmiddels 50 procent van de zonnepanelen wordt gefabriceerd.

Tijdens de derde Nederlandse topconferentie The Solar Future III komen op 21 april ondernemers, investeerders, regionale overheden en andere mensen die geïnteresseerd zijn in of een belangrijke rol spelen op het gebied van zonne-energie bijeen in het Mediaplaza-complex in Utrecht.

Absolute topspreker is Jeremy Legget. Als geoloog spoorde hij oliebronnen op voor de BP en Shell. Als milieuactivist voor Greenpeace streed hij tegen de opwarming van de aarde. Tegenwoordig leidt Legget een zeer succesvol Europees bedrijf op het gebied van zonne-energie: Solarcentury.
Behalve Legget spreken professor Wim Sinke, unitmanager zonne-energie bij ECN, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en algemeen gezien als de zonne-energiegoeroe van Nederland, Mario Zen, vice-president van de gigantische Chinese zonnepanelenfabrikant LDK Solar, en Jochen Schönfelder, die voor internationale bedrijven strategieën bedenkt om zonne-energie rendabel en winstgevend te maken.

Volgens Koot liggen er voor Nederlandse bedrijven onder meer kansen in de verkoop, installatie en dienstverlening rondom zonne-energie. Omdat in Nederland geen subsidies meer worden gegeven voor zonnepanelen, loopt het land achter bij de omringende landen. Toch zijn er genoeg bijzondere initiatieven die tijdens de conferentie worden belicht.
,,We zijn bijvoorbeeld al goed in financiering, verzekeren en abonnementsvormen rond internet en mobiele telefonie. Straks kun je zonnepanelen ook krijgen voor 0 euro met een stroomabonnement voor een x aantal jaar," oppert Koot.

Tekst: persbericht Solarplaza

 

NEEderland blijft hoploos achter
Voor gedetailleerde overzichten van de zonne-energie productie in Nederland en de omringende landen zie de voortreffelijk gedocumenteerde website www.polderpv.nl .

Waar Koot diplomatiek spreekt over het achterlopen van Nederland laat Peter Segaar van PolderPV genadeloos, haarscherp en onweerlegbaar zien - met keiharde cijfers en grafieken - dat NEEderland hopeloos achterblijft in de productie van zonne-energie. Zie bijvoorbeeld het eerder op HalloLeeuwarden.nl gepubliceerde artikel Duitsland 13.183 MWp, Nederland 66 MWp opgesteld vermogen elektriciteit van de zon , waarvoor gebruik gemaakt mocht worden van de statistieken van PolderPV.nl.

 

 

 

 

28-2-2011 13:55 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk