Welzijn Centraal in Leeuwarden: ‘Het is kunst om te genieten van ouder worden’

Zakelijk

Welzijn Centraal in Leeuwarden: ‘Het is kunst om te genieten van ouder worden’

LEEUWARDEN, 3 mei 2012 - Wie in de wijk Nijlân woont is hem vast wel eens tegengekomen. Hij bezorgt er huis aan huis bladen, folders en is regelmatig aan het hardlopen of met de loopfiets op pad. Stilzitten is iets waar hij niets van wil weten. Ruim 35 jaar woont hij in de wijk en er is hem alles aan gelegen om het Nijlân leefbaar te houden. Als actieve bewoner op leeftijd draagt Uilke Huizinga (61) ook daaraan graag zijn steentje bij.


“Mijn leven is niet altijd gemakkelijk geweest. Als kind kwam ik al snel zonder de benodigde pedagogische verzorging te zitten waardoor ik mij als een weerbarstig mens ontwikkelde”, zegt Uilke.
Zijn leven bestond uit een opeenstapeling van verlating en teleurstellingen. Hierdoor kon hij moeilijk stabiliteit vinden. Om de stress af te reageren is hij daarom op jonge leeftijd gaan hardlopen en dat heeft hij tot de dag van vandaag volgehouden. Uilke: “Roken en drinken zijn voor mij nooit opties geweest.”

Hij belandde na een aantal baantjes in de WAO, deed veel vrijwilligerswerk maar werd begin 2000 ernstig ziek waardoor zijn dikke darm moest worden verwijderd. Hierdoor kwamen zijn geliefde sport en hobby’s even op een laag pitje te staan.“ Inmiddels ben ik op een lager niveau weer gaan hardlopen, bezorg ik folders en huis-aan-huisbladen en loop ik zoveel mogelijk activiteiten af in de buurt. Het wijkwerk gaat mij aan het hart.”

“Ik ben rustiger geworden, heb het gevoel dat ik me niet meer hoef te bewijzen. Dat maakt mij een prettiger en sociaal mens.” Uilke maakt regelmatig een praatje in de buurt. Het houdt hem betrokken. Hij is er van overtuigd dat ouder worden niet hoeft te betekenen dat je niets meer kunt. Zorg voor een sociaal en fysiek actief leven en blijf geïnteresseerd in de wereld en je directe omgeving, is zijn motto. Uilke: “Je lichaam en geest zijn net als een machine, als die stilstaat gaat alles vastzitten, werkt hij niet meer. Je moet actief blijven.”

Bewegen, goed voor u!


Door bewegen blijft u fitter en kunt u mee blijven doen met andere mensen.
Misschien is wandelen, nordic-walking, fietsen of fitness wel een idee. En wat dacht u ervan om dat samen met uw buurman of buurvrouw te doen.


Bewoners van 65+ uit Huizum-West en Nijlân kunnen zich aanmelden bij Welzijn Centraal. Tel: 058-2348434. Welzijn Centraal brengt u in contact met andere organisaties in de beide wijken, die iets doen op het gebied van bewegen. www.welzijncentraal.nl

3-5-2012 09:10 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Zakelijk

Meer Zakelijk